Catalunya va millorar la seva competitivitat en el període 2008-2016, recuperant els nivells previs a la crisi. Ho comunica l'estudi Índex de Competitivitat Regional 2017, editat pel Consell General d'Economistes (CGE) i el Col·legi d'Economistes de Múrcia, en què asseguren que aquesta millora s'ha produït de manera generalitzada a totes les comunitats autònomes, exceptuant Extremadura, que és l'única que va empitjorar.
L'estudi mostra que Espanya ha millorat principalment pel que fa al capital humà, la innovació i en l'entorn empresarial i econòmic amb Extremadura com l'únic punt negre. De fet, mostra que els valors mínims a la totalitat d'Espanya es van obtenir majoritàriament l'any 2009, i els màxims el 2016, cosa que reflecteix la recuperació de la crisi.
Catalunya, per sobre la mitjana espanyola
Catalunya es troba entre les sis regions que sistemàticament es van situar per sobre la mitjana espanyola, acompanyada d'Aragó, Comunitat de Madrid, País Basc, Navarra i La Rioja.
En paraules del president del CGE, Valentí Pich, totes les administracions públiques territorials han de prioritzar accions "clares, precises i eficients" per impulsar la competitivitat i el creixement econòmic sostenible. Irene Garrido ha destacat que l'índex és una eina "molt útil" perquè permet enriquir la informació per a l'adequat disseny d'una política que impulsi la competitivitat per contribuir al creixement. Així mateix, ha subratllat que s'observa "certa simetria", ja que les caigudes de competitivitat en la recessió són menys intenses que els augments en la fase expansiva, i ha valorat que els resultats són "molt positius" en reflectir millores en la major part de les comunitats autònomes.