Catalunya és la comunitat autònoma amb més rics: hi ha 27 persones que sumen una riquesa global de 32.475 milions. Així ho revela la nova edició de la llista Forbes 2016 de les grans fortunes espanyoles. Després de Catalunya, la comunitats amb més persones considerades riques són Madrid amb 24 i el País Valencià, amb 10.
La fortuna que lidera el rànquing català és la d'Isak Andic, fundador de Mango, amb 4.200 milions segons 'Forbes'. El segueixen Sol Daurella, propietària de Cocacola-Iberian amb un capital de 3.700 milions. Els germans Grifols, màxims accionistes de la farmacèutica Grifols, tanquen el pòdium amb 2.500 milions.
Entre els deu primers, també hi apareixen la família Carulla (Agrolimen), Demetrio Carceller (Disa i Damm), Josep Maria Serra Farré (Catalana Occident), els germans Gallardo (Almirall), Manuel Lao Hernandez (Cirsa i Mortia), Thomas Andreas Meye (Desigual) i la família Puig (Exea i Puig). La família Lara, la família Roca i la Baronessa Thysen s'han quedat just fora del Top 10.
Ortega compta per 24
El fundador d'Inditex, Amancio Ortega, es manté com la primera fortuna d'Espanya, amb un capital de 71.000 milions euros, seguit del president de Mercadona, Juan Roig, i la seva dona Hortensia Herrero, amb 8.000 milions d'euros, i el president de Ferrovial, Rafael del Pino, i germans (7.650 milions d'euros). En total, les 100 grans fortunes d'Espanya sumen gairebé 200.000 milions d'euros.
Un any més, la llista està encapçalada pel fundador d'Inditex, amb una fortuna que equival a la dels 24 següents noms de la llista. Aquesta xifra, a més, suposa un increment de 10.100 milions d'euros respecte a la de l'any anterior. En cas d'eliminar Ortega de la llista, la fortuna total dels rics de la llista Forbes baixaria en 925 milions respecte al 2015. En total, aquest any han crescut 34 fortunes, han minvat 40 i es mantenen 16, i han estat el perfil del ric espanyol el d'un home de 62,5 anys.
Per darrere d'Ortega, Roig i Del Pino se situen la filla del fundador d'Inditex, Sandra Ortega, amb una fortuna de 7.600 milions d'euros, i Andic, amb 4.200 milions d'euros.
Les comunitats amb menys rics
A l'extrem contrari, Castella i Lleó va ser la que menys riquesa va generar en el període de classificació, 1.725 milions d'euros, que acumulen tres persones. Múrcia, amb un únic ric a la llista, va generar 1.000 milions d'euros. Canàries i Extremadura estan en la mateixa situació.
A la llista d'aquest any, que es presentarà aquest dimecres, Navarra i Castella-la Manxa són les dues úniques comunitats autònomes que no han tingut representació, igual que les ciutats autònomes de Ceuta-Melilla, ja que no tenen cap de les 100 grans fortunes d'Espanya.
El tèxtil és ric
Per sectors, sis membres de la llista Forbes dels espanyols més rics formen part del sector tèxtil, que és el que més riquesa ha generat en els últims 12 mesos, amb 81.500 milions. Així, la indústria tèxtil encapçala la llista dels 35 sectors més productius del país, i és Inditex l'empresa que més hi contribueix.
La indústria alimentària se situa en segona posició, amb una riquesa generada de 18.150 milions, quatre vegades i mig menys que la tèxtil. De la seva banda, la construcció ocupa la tercera posició amb 16.450 milions, seguida del sector de la distribució, amb 13.850 milions d'euros generats.
Per contra, els sectors que van aportar menor generació de riquesa van ser l'industrial (450 milions d'euros); la indústria càrnia (450 milions); el sector de la joieria (425 milions), i el siderúrgic (400 milions).