Catalunya continua el seu camí cap a la recuperació econòmica després de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid. Segons les últimes estimacions publicades aquest divendres per l’Idescat que recull la Nota de Conjuntura Econòmica del Departament d’Economia i Hisenda, s'estima que el PIB de Catalunya va créixer un 3,4% durant el tercer trimestre d'enguany en relació amb el mateix període de l'any passat. Amb les últimes dades, podem dir que l’economia catalana normalitza el seu ritme de creixement després del fort increment del 18,3% interanual del segon trimestre, que es va donar perquè un any enrere va haver-hi el confinament total i les xifres econòmiques van caure estrepitosament. Si comparem les dades amb el trimestre anterior, veiem com el PIB català també creix un 0,7%.

Alhora, aquestes estimacions també confirmen que Catalunya va recuperant gradualment els nivells d’activitat previs a la pandèmia. Un dels principals motius d'aquestes bones dades és la millora de l’evolució epidemiològica i els alts percentatges de vacunació, que han permès revocar la major part de restriccions sanitàries, i això ha contribuït a restablir la confiança econòmica.

Incertesa

Ara bé, des d'Economia també alerten que "han aparegut alguns elements a escala global que poden alentir el ritme de creixement", i posen l'accent en els colls d’ampolla en l’oferta, que afecten alguns béns intermedis, primeres matèries i transport, provocant problemes de desabastiment. Aquests desajustos, juntament amb l’alça dels costos energètics, han fet que l’oferta tingui dificultats per atendre una demanda que s’està recuperant després de la pandèmia.

En aquest sentit, el Departament també avisa que convé tenir present la incertesa de l’avanç del PIB trimestral, ja que hi ha dificultat per captar els senyals conjunturals davant d’un esdeveniment tan excepcional com la pandèmia. Així mateix, per a l’estimació del PIB del tercer trimestre, avisen que l’Idescat encara no disposa d’alguns dels principals indicadors d’activitat del setembre, en especial, l’índex de producció industrial (IPI) o l’indicador d’activitats del sector serveis (IASS). A tot això, s’hi afegeix la complexitat derivada de la valoració dels consums intermedis, en un context de preus a l’alça d’aquests inputs.

La indústria, la construcció i els serveis segueixen creixent

Un dels sectors que continua creixement amb força és l'industrial, que ja va recuperar el creixement interanual positiu a principis del 2021, durant el segon trimestre va accentuar l’expansió (19,7% interanual) i durant el tercer trimestre ha mantingut el creixement interanual també és positiu (3,3%), gràcies a la recuperació en la demanda interna i al dinamisme en les exportacions de béns, que augmenten un 25,7% interanual fins a l’agost i ja superen les xifres prepandèmia. Ara bé, com passarà amb l'economia en general, el sector també notarà en els pròxims mesos els problemes d'abastiment i l'encariment energètic, que poden afeblir la recuperació.

La construcció, per la seva part, ha estabilitzat el seu creixent en un 1,1% interanual. Durant els últims tres mesos el sector ha patit una desacceleració per l’efecte base, però en general els indicadors del sector apunten a un cert alentiment, al qual se li ajunta la problemàtica del desabastiment. Amb tot, diversos indicadors del mercat immobiliari continuen mostrant dinamisme, com les vendes d’habitatges nous i de segona mà, les quals han recuperat els valors prepandèmia.

El sector que més ha crescut aquest any és, indiscutiblement, el dels serveis, que va registrar una recuperació arran de l’aixecament de gran part de les restriccions i la mobilització de part de la demanda embassada duran el segon trimestre que ha continuat durant el tercer trimestre elevant el seu creixement interanual ha estat d’un 5,1%. Així, els serveis esdevenen el sector més dinàmic, amb un impuls força generalitzat per subsectors, si bé la recuperació sobretot ha guanyat ritme en aquells serveis presencials que ara ja no tenen restriccions, com l’hostaleria o el lleure.