Catalunya segueix a un bon ritme de recuperació econòmica després de la crisi provocada per la Covid. L'indicador per excel·lència per veure l'evolució econòmica, el PIB, segueix creixent i en el segon trimestre d'enguany ha augmentat un 18,9% respecte al mateix període de l'any passat, segons les últimes dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) publicades aquest divendres.
Ara bé, l'única pega que se li pot posar a aquest bon creixement és que Catalunya s'ha quedat un punt per sota de la mitjana espanyola, que ha marcat un 19,8% de mitja. Tot i està per sota de la mitjana de l'Estat, la variació intertrimestral del PIB de Catalunya és del 3,9%, i això és més d'un punt per sobre de la xifra mitjana espanyola (2,8%) i notablement per sobre de la mitjana europea (2,1%).
Aquest gran creixement de l'economia catalana s'explica, segons l'Idescat, per l'elevat augment de la demanda interna (20,5%), però també per l'impuls del sector exterior. Aquesta evolució "extraordinària", apunta aquest organisme, s'explica per l'impacte que la Covid-19 va tenir en l'economia el 2020 a causa de les mesures adoptades per contenir la pandèmia, cal recordar que el segon trimestre va estar marcat pel confinament domiciliari de tota la població.
Reactivació de la demanda interna
Un dels motius del bon comportament econòmic ha estat la reactivació de la demanda interna, que ha registrat un comportament expansiu de tots els seus components, destacant especialment la recuperació del consum de les llars, amb una alça del 27,2% respecte a 2020, quan es va imposar el confinament domiciliari per la pandèmia.
Alhora, la millora de la situació sanitària i l'estalvi acumulat en aquests últims trimestres han permès aquest impuls en el consum, en el qual destaquen l'increment de les vendes de cotxes, de la restauració i de les activitats turístiques. La formació bruta de capital, a més, presenta una taxa interanual del 19,1% a conseqüència del fort augment de la inversió en béns d'equipament (24%).
També és rellevant el creixement de la inversió en construcció (17,1%), mentre que el consum de les administracions públiques ha mantingut un increment notable (5,8%). L'augment de les exportacions totals a l'estranger (36,6%) s'explica, d'una banda, perquè les vendes a altres països de béns i serveis han crescut un 29,6%, i perquè la millora de la situació sanitària i l'obertura de fronteres ha permès una recuperació del turisme estranger, encara que a mig gas de moment.
Recuperació de l'activitat econòmica
Des de l'òptica de l'oferta destaca la intensa recuperació de l'activitat econòmica de tots els sectors, excepte el sector agrari, que mostra una evolució positiva però molt moderada. En concret, el sector industrial mostra un avanç del 23,2%, sent remarcable l'activitat de branques com l'automoció, la metal·lúrgia o el tèxtil.
El sector serveis, amb una taxa de variació interanual del 17,2%, també reflecteix el millor resultat de la sèrie històrica disponible. Les activitats més afectades per la pandèmia han estat les que mostren un impuls superior en la seva reactivació. Així, sobresurten les activitats de comerç, transport i hostaleria (37,6%), en particular el transport aeri, l'hostaleria i la restauració.
Per la seva banda, les branques d'activitats immobiliàries, professionals i d'altres creix a una taxa interanual del 12,5%, amb avanços significatius en activitats relacionades amb l'ocupació i la publicitat, que fins i tot permeten recuperar el nivell de negoci del mateix trimestre de 2019. La branca de l'administració pública, educació, sanitat i serveis socials manté un creixement del 6,5%.
Finalment, la construcció, amb una taxa interanual del 16,2%, millora amb intensitat els seus resultats respecte del trimestre anterior (-11,1%), mentre que el sector agrari presenta una variació interanual positiva del 0,1%.