L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) manté que és "factible" que Catalunya compleixi l'objectiu de dèficit del 0,6% del PIB marcat per al 2017. L'entitat independent, en canvi, alerta que hi ha un "alt risc de desviació" per part de l'administració central i veu que és "molt improbable" que compleixi l'objectiu de l'1,1%.
Pel que fa al conjunt d'administracions de l'Estat, el dèficit que té en compte la CE, veu "factible però mot ajustat" que s'assoleixi l'objectiu del 3,1%. En comparació amb el darrer informe, hi ha set comunitats autònomes que han millorat la qualificació, mentre que Catalunya manté la de "factible". L'únic territori on es creu que el compliment és "molt improbable" és Múrcia.
La millora de la situació de les comunitats autònomes ve donada, en part, pel tancament definitiu de la liquidació de l'Estat del 2015, que ha ingressat 1.200 milions d'euros extres a les comunitats. Hi ha set comunitats que milloren la seva qualificació i només Múrica es manté com a "molt improbable". En el cas de Catalunya, el càlcul a l'alça es tradueix en 266 milions més. Segons l'AIReF, els ajuntaments i les corporacions locals són els que millor situats estan i es preveu que tanquin el 2017 amb un superàvit similar al del 2016.
Catalunya: "Factible"
En el cas concret de Catalunya, el president de l'organisme, José Luís Escrivá, ha explicat que ha experimentat una millora considerable i que, per primer cop en molts anys, és "factible" que acabi complint el 0,6% fixat. De fet, respecte el darrer informe, manté la qualificació tot i que millora en alguns índexs.
Segons ha especificat, ha experimentat un control "significatiu" de la despesa i a més també una recuperació de la recaptació de tributs, especialment pel que fa als tributs propis. "És el primer any en molt de temps, i durant l'època de crisi, que veiem factible que Catalunya compleixi els objectius per l'evolució de l'execució pressupostària i els ingressos", ha manifestat.
Sense sancions
Pel que fa al conjunt de les comunitats autònomes, Escrivá descarta que s'hagin d'aplicar sancions a aquelles que no compleixen els objectius (tal i com recull la Llei d'estabilitat pressupostària).
Alhora, el persident de l'AIReF també ha recordat que han estat partidaris durant força temps d'aplicar objectius asimètrics segons la despesa de cada territori. Una reclamació que, entre d'altres, també ha fet Catalunya.
Ara bé, ha insistit que actualment totes les comunitats estan molt a prop de complir l'objectiu i que, per tant, és una mesura que cal repensar. L'AIReF entregarà al govern espanyol un informe analitzant aquesta possibilitat per al 2018 abans del proper Consell de Política Fiscal i Financera.
L'Estat: "Alt risc de desviació"
L'AIReF assenyala que l'administració que més lluny està de complir l'objectiu marcat és l'Estat, que ha d'arribar a l'1,1%. Per una banda, perquè l'objectiu s'havia reduït en 1,4 punts respecte l'any anterior i també per l'acord tancat amb el País Basc per aconseguir aprovar els pressupostos, i que ha suposat retornar 1.400 milions d'euros per a aquest territori. De fet, alerta que tant l'administració central com, en menor mesura la Seguretat Social, pateixen "alt risc de desviació".