Catalunya és la primera regió de la Unió Europea en captació d’inversió estrangera del sector dels videojocs. Aquesta és la dada que ha fet pública aquest divendres Acció, l’Agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball i s'ha presentat de la mà del president, Pere Aragonès, acompanyat pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.
Segons les dades recollides a partir de la base de dades de l’fDi Markets, Catalunya ha captat en els últims cinc anys 20 nous projectes d’inversió estrangera d’estudis de videojocs internacionals, que han suposat una inversió propera als 120 milions d’euros i la creació de gairebé 900 llocs de treball. Els principals països inversors en aquest període, del 2017 al 2021, han estat els Estats Units, França, Suècia i Corea del Sud.
Capdavanters en jocs per a smartphone
D’aquesta manera, Catalunya ha atret el 12,2% de la inversió estrangera destinada a tota la Unió Europea aquest quinquenni, i se situa com la primera regió de la UE tant per nombre de projectes com per volum d’inversió en l’àmbit dels videojocs, per davant de la regió d’Àmsterdam, Irlanda, Suècia i les regions franceses de Bordeus i París. Al mateix temps, Catalunya és la segona regió de la UE pel que fa al nombre de llocs de treball creats amb aquests projectes d’inversió estrangera.
En base a aquestes dades, el president ha destacat que, durant els últims anys, Catalunya s’ha posicionat “com un dels pols més dinàmics d’Europa per al desenvolupament de projectes com els videojocs, sobretot en jocs per a mòbil” i per això “la cerca de la inversió estrangera i el suport a les empreses que ja han apostat per Catalunya és una de les prioritats del Govern”, ha dit. El creixement del sector dels videojocs s’ha vist afectat per la pandèmia, però els jocs per a telèfons mòbils han continuat creixent, amb un 4,4 % de creixement interanual 2020-2021, i han suposat més de la meitat del mercat global de videojocs.
Pionera a nivell mundial
Durant la reunió, el cap de l’Executiu ha mostrat la seva total disposició a explorar vies de col·laboració i detectar les necessitats del sector, amb la voluntat de “consolidar-nos com un dels hubs més rellevants d’Europa en aquest àmbit” i, alhora, “continuar mostrant Catalunya amb una economia basada en la creativitat, el talent, l’emprenedoria i la innovació”. En declaracions als mitjans després de la reunió de treball, que ha servit per analitzar la situació del sector i conèixer els reptes de futur de la indústria, el conseller Torrent ha destacat que "Catalunya compta amb un ecosistema de videojocs molt potent, dinàmic i amb moltes perspectives de creixement de futur, que és tractor de la resta de sectors econòmics i fonamental per al futur".
De fet, el conseller ha donat a conèixer que "el 40% de les principals empreses mundials de videojocs tenen presència a Catalunya" però que "volem anar més enllà i créixer, captar nous projectes d'inversió estrangera i seguir promovent el talent del país". Torrent també ha subratllat que les empreses estrangeres del sector dels videojocs inverteixen a Catalunya “perquè hem sabut crear les condicions necessàries i perquè hi ha el talent que atrau més talent”. I ha afegit: "Seguirem potenciant la generació i captació de talent en una indústria de futur com són els videojocs”, ha subratllat després de la reunió de treball.
Des d'Ubisoft fins a Microsoft
L’estudi presentat avui recull exemples d’inversions d’estudis internacionals líders d’aquest sector, que fins i tot desenvolupen des de Catalunya videojocs considerats triple A, és a dir, grans projectes amb pressupostos i nivells de vendes molt rellevants. Així, destaca la presència a Barcelona de companyies com la francesa Ubisoft, la nord-americana Scopely, la sud-coreana Smilegate, la britànica King o la japonesa Bandai Namco.
L’informe també destaca l’adquisició de la firma barcelonina Digital Legends per part d’Activision Blizzard, que posteriorment ha estat comprada per Microsoft, o la de Social Point per part de Take-Two. De fet, des de la unitat Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’ACCIÓ responsable de l’atracció i gestió d’inversions estrangeres de la Generalitat, es treballa amb una cartera de 40 potencials projectes d’empreses estrangeres a Catalunya del sector dels videojocs. Es tracta d’un dels cinc sectors amb més projectes de tota la cartera i la xifra més alta de la sèrie històrica.
Actualment Catalunya representa el 50% de la facturació de la indústria dels videojocs de tot l’Estat espanyol, segons dades de l’ICEC recollides a l’informe, compta amb 56 startups vinculades a aquest sector (un creixement del 43% en els darrers quatre anys), una desena d’universitats amb formació especialitzada i 7 centres tecnològics amb projectes d’R+D d’aquest àmbit, així com associacions, incubadores i esdeveniments de primer nivell com DeviCAT, Game BCN o l’Integrated Systems Europe (ISE).
El context també afavoreix. En comparació amb altres grans ciutats europees, Barcelona presenta els costos de vida més atractius, compta amb costos laborals molt competitius i amb professionals de primer nivell d'arreu del món. La capital catalana és la setena ciutat més atractiva en preus d'oficines (250 $/setmana) i coworkings (380 $/mes), segons Tech Cities in Motion, 2019. A més, també és la tercera ciutat millor ciutat del món en qualitat de vida. Per la seva banda, Espanya és el país més saludable del món, segons la Healthiest country index, Bloomberg, 2019).