Catalunya ha guanyat productivitat laboral en els últims deu anys perquè té un PIB que és ja un 6% superior al d'abans de la crisi -i un PIB per càpita un 1% superior-, mentre que el nombre de llocs de treball encara és un 5% inferior, i ha resistit a la desacceleració econòmica global, malgrat estar més exposada a l'evolució dels mercats exteriors.
Així s'extreu de la Memòria Econòmica de Catalunya 2018, que s'ha presentat aquest divendres a la Casa Llotja de Mar de Barcelona amb el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls; el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell; el subdirector general del Banc de Santander i responsable de Catalunya, Luis Herrero; la directora de la Memòria Econòmica, Carme Poveda; el catedràtic Oriol Amat i el membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, Ramon Roca.
Segons l'informe, que defineix el 2018 com un bon any en termes econòmics, destaca que Catalunya, que s'ha situat a la zona alta en taxa de creixement del PIB el 2018 en comparació amb els principals països de la zona euro, ha alentit el seu ritme de creixement però no més que la resta d'economies del seu entorn i ha dit que podria créixer per sota de l'espanyola en 2019.
Internacionalització, ocupació i creixement
L'estudi, presentat per Carme Poveda, mostra que en comparació amb els principals països de la zona euro, Catalunya s'ha situat a la banda alta en taxa de creixement del PIB el 2018, i que, malgrat ser una economia molt oberta i exposada a la inestabilitat dels mercats exteriors -taxa d'obertura del 71% el 2018, deu punts més que l'economia espanyola- no s'ha alentit més que la resta d'economies del seu entorn, "senyal d'elevada competitivitat del seu sector exterior".
Poveda ha assenyalat que "el dinamisme econòmic dels darrers 5 anys ha permès que Catalunya estigui generant un PIB cinc vegades més gran que el 2007", i que més d'una dècada després de la crisi "genera un 6% més d'activitat amb un 5% menys d’ocupació, senyal que s’ha guanyat en productivitat laboral".
La memòria també posa èmfasi en els factors que expliquen el creixement de l'economia catalana el 2018, i apunta principalment a la fortalesa de la demanda interna, un elevat saldo exterior positiu, la internacionalització creixent del teixit empresarial i el fet que els sectors més dinàmics són aquells enfocats en el coneixement, com la digitalització i les tecnologies.
El degà del BSM de la UPF, Oriol Amat, ha apuntat, seguint les paraules de Canadell, que "l’empresa catalana des del 2008 ha anat millorant el seu endeutament i la seva situació financera", de manera que en cas de venir una nova època difícil, les empreses catalanes la podrien superar millor. "Aquelles empreses molt endeutades abans que vingués la crisi van morir, i les que no ho estaven van poder-la superar molt millor. Ara cada cop hi ha menys empresa capitalitzada", ha asseverat.
A més, "en termes financers, les empreses catalanes tenen una rendibilitat financera molt bona, degut al dinamisme empresarial, la internacionalització i les vendes". Com a punts flacs, Amat ha assenyalat el clima polític i la manca d'inversió en R+D, que segons explica, "és la clau per afrontar tots els reptes que tenim".
Reptes
Tot i el bon dinamisme de l'economia catalana, l'informa alerta que s'han d'afrontar alguns reptes, com ara augmentar l'esforç en recerca i coneixement en què Catalunya hi inverteix només l'1,47% del PIB, encara per sota del 2,07% de la UE; i també reduir la taxa d'atur de llarga durada alhora que cal fer créixer els salaris i la productivitat.
A més, es posa l'èmfasi en la necessitat d'assolir l'any 2030 un creixement sostenible a través del compliment dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS), en què es proposa lluitar contra la pobresa, frenar el canvi climàtic, millorar la salut de les persones i la qualitat del treball, així com reduir les desigualtats de gènere, entre d'altres.