Catalunya rebrà 1.487,08 milions d'euros del fons europeu de liquiditat React-UE, un 48,6% dels 3.056,84 milions que el govern estatal ha repartit entre nou Comunitats Autònomes. Els recursos corresponen al finançament per al 2021 d'aquesta eina, inclosa dins del Fons de Finançament en les Comunitats Autònomes, i és l'executiu espanyol qui avançarà els diners.

El fons REACT-UE

Aquest nou paquet preveu, en el funcionament ordinari, tres desemborsaments anuals en funció del ritme d'execució dels programes i de les necessitats financeres dels territoris. Durant l'any 2021 es preveuen dos pagaments, el primer de fins al 50% de la quantitat assignada anualment per la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics en aquest acord, i un segon desemborsament que s'haurà de demanar el setembre en funció de les necessitats de liquiditat acreditades.

Aquests recursos corresponen al finançament per a 2021 del compartiment Fondo de Liquiditat REACT-UE, una nova eina inclosa dins del Fons de Finançament a les Comunitats Autònomes, que permet un avançament d'aquests recursos i facilita liquiditat per al desplegament i l'absorció d'aquests ajuts comunitaris.

En aquest fons hi ha adherides nou Comunitats Autònomes: Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-La Mancha, Catalunya, Extremadura, Múrcia, La Rioja i la Comunitat Valenciana, sent totes les sol·licituds acceptades. Després de Catalunya, el País Valencià és la segona comunitat que obtindrà més finançament, amb 650 milions, seguit de Castella La Mancha amb 387,98 i de les Illes Canàries amb 150.

Anticipar els recursos

Aquest compartiment permet anticipar els recursos que posteriorment arribaran procedents de l'Ajuda REACT-UE. El mes de març passat, Hisenda va aprovar el procediment i les condicions necessàries perquè els diversos territoris puguin adherir-se al nou compartiment Fondo de Liquiditat REACT-UE, que permetrà agilitar l'ús dels fons comunitaris contemplats en l'Ajuda REACT-UE, dotada amb 10.000 milions.

D'aquesta manera, es pretén anticipar aquestes quantitats a les Comunitats que l'han sol·licitat, tot això sense comprometre el seu pressupost ni el calendari de pagaments a la resta de proveïdors i creditors.

Foto principal: la seu del parlament europeu a Brussel·les / Europa Press