Catalunya rebrà 1.706 milions d'euros procedents dels fons React-EU, unes ajudes impulsades per la Unió Europea destinades al finançament de projectes d'educació, sanitat i serveis socials i a donar suport a les pimes i els autònoms després de la crisi de la Covid-19.

Segons ha detallat aquest dilluns el Ministeri d'Hisenda a través d'un comunicat, Catalunya és la segona autonomia que més ajudes rebrà, només per darrere Andalusia que rebrà 1.881 milions d'euros. També s'emporten una part important Madrid (1.284.000) i el País Valencià (1.254.000). Al conjunt de l'Estat, les ajudes arriben als 10.000 milions d'euros, 8.000 dels quals es repartiran el 2021 i la resta el 2022. El període per escollir els projectes a finançar venç el 31 de desembre de 2023.

Més de 2.000 milions d'euros addicionals destinats a les vacunes

En concret, els fons del programa React-EU es distribuiran a través dels Fons Feder (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i del FSE (Fons Social Europeu), dins dels programes operatius de l'Estat i de les comunitats autònomes. Per altra banda, el Ministeri de Sanitat gestionarà 2.436 milions addicionals el 2021 per comprar noves vacunes, reforçar l'atenció primària i posar en marxa un pla de reactivació de tecnologies sanitàries.

Els criteris que s'han tingut en compte a l'hora de repartir els fons han estat tres. En primer lloc, l'impacte que ha tingut la pandèmia sobre la riquesa de cada comunitat, un indicador que té un pes equivalent a les dues terceres parts de la partició. Una novena part de l'assignació ha quedat determinada per l'impacte de la crisi en la desocupació juvenil – entre 15 i 24 anys-, mentre que la resta (dues novenes parts) ha tingut en compte l'impacte de la crisi en la desocupació en general.

Els paquets d'ajudes de la Comissió Europea

El fons React-EU forma part del paquet d'ajudes que la Comissió Europea va aprovar el passat mes de juliol i que suma un total de 750.000 milions per a tots els estats membres. D'aquests, a l'Estat espanyol li corresponen vora 140.000 milions.

Els recursos procedents del REACT-EU han de destinar-se a finançar l'impacte sofert en els àmbits de l'educació, la sanitat i els serveis socials a conseqüència de la pandèmia. Així mateix, han d'impulsar un canvi en el model productiu per a aconseguir un creixement sostenible i inclusiu, així com fomentar la transició ecològica i digital, la cohesió social i territorial i la igualtat.