A Catalunya es van registrar aquest mes de març un total de 238.360 comptes de cotització, unes 2.339 més que el mateix mes del 2020, quan va esclatar la pandèmia del coronavirus i es van destruir unes 22.000 empreses. D'aquesta manera, s'ha recuperat un 11% del teixit empresarial que es va destruir en la primera onada.
Així ho apunta el monogràfic 'Efectes de la pandèmia sobre el teixit empresarial. Una anàlisi per demarcacions, sector i dimensió', elaborat per Cambra de Barcelona, que destaca el pes de les microempreses, que van suposar el 90% del teixit empresarial destruït. Dins d'aquestes, les del sector serveis van registrar reduccions considerables, especialment el comerç i l'hostaleria, així com activitats d'informació i comunicació, administratives, immobiliàries i culturals.
Les microempreses lideren
Un any després, les microempreses també han liderat la recuperació del teixit empresarial. Concretament, van augmentar un 1,2% (+2.230 empreses), mentre que el volum de pimes es va mantenir estable i les que tenen més de 250 ocupats es van incrementar en un 2,2% (+26).
Analitzant el creixement per demarcacions, l'augment dels comptes de cotització van oscil·lar entre el 0,3% de Lleida, on menys, i l'1,9% de Tarragona, on van créixer més. Per sectors, les de la construcció han destacat en la seva recuperació, les de l'hostaleria i el comerç també van presentar una evolució positiva, mentre que la resta, com les activitats administratives, immobiliàries i artístiques, entre d'altres, mantenen els descensos.
Una crisi "curta i brusca"
Després de l'estudi, la Cambra constata que la crisi econòmica derivada de la covid ha estat "exògena curta i brusca" a diferència de la crisi financera del 2008, i que la recuperació està sent "relativament ràpida" en comparació amb l'anterior. En aquest sentit, afirma que la recuperació ja es va començar a palpar just després de la desescalada, però que es va veure interrompuda per les posteriors onades i restriccions.
D'altra banda, l'estudi també cita els ERTO com una política excepcional que va permetre mantenir l'ocupació i afrontar la crisi d'una manera molt diferent que les anteriors. Així mentre l'economia queia un 11,5% l'ocupació no ho feia en la mateixa proporció -retrocedia un 3%- gràcies a aquesta mesura, que comptabilitza els treballadors en ERTO com a ocupats.
La mitjana de treballadors inclosos en un expedient de regulació temporal d'ocupació a Catalunya es va situar en els 290.984, un xifra que es situa lluny del pic màxim registrat a l'abril de l'any passat amb 680.000 persones.
La clau, els fons europeus
Per últim, la Cambra situa l'evolució de la situació sanitària i els fons Next Generation com a factors "clau" perquè la recuperació continuï endavant i no quedi interrompuda. Per això, avisa sobre una retirada "ràpida i brusca" d'algunes restriccions abans que s'assoleixi la immunitat de grup o la suspensió dels ERTO i els ICO.