Fa prop de deu mesos Catalunya era notícia perquè llançava a l'espai el seu primer nanosatèl·lit, l'Enxaneta. Aquest dimecres, el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha anunciat des de Tremp que el país tindrà un segon nanosatèl·lit que ajudarà a lluitar contra el canvi climàtic i que es llançarà durant la tardor. Segons ha assegurat el vicepresident, aquesta nova missió espacial costarà aproximadament 1,7 milions d'euros dels més de set milions que té el departament per executar en el marc de l'estratègia New Space. El nanosatèl·lit, ha explicat Puigneró, permetrà obtenir informació en directe per lluitar contra el canvi climàtic, encara que de moment no es pot concretar quines seran les dades concretes que captarà perquè l'aparell es troba en fase de desenvolupament. En aquest sentit, el número dos del Govern tampoc ha pogut concretar qui serà l'encarregat d'executar el projecte, ja que es farà un concurs públic els pròxims mesos.
Aquest anunci ha coincidit amb el balanç del primer aniversari de l'Enxaneta a l'espai, encara que cal recordar que aquesta fita es produirà a finals del mes de març. En la mateixa roda de premsa. Puigneró ha assegurat que "és un dia important pel Departament" i ha recordat que l'Enxaneta és el primer nanosatèl·lit del món equipat amb tecnologia 5G i internet de les coses del món, fet que posa a Catalunya al capdavant del sector. Alhora, Puigneró ha deixat molt clar que l'aposta del Govern per l'economia de l'espai és perquè és una molt bona política social, perquè apostant pel coneixement i la tecnologia equival a "apostar pel futur laboral del nostre país". A tall de repàs, el vicepresident ha comentat que actualment a Catalunya hi ha 56 empreses dedicades al sector que donen feina a 379 persones i ja facturen uns 150 milions d'euros l'any i que de cara als pròxims anys es pronostica un creixement exponencial pel sector, que podria arribar a multiplicar per 4 els seus números actuals. En aquest sentit, també ha remarcat que el sector aeroespacial també pot ajudar a altres sectors a ser molt més competitius gràcies a la digitalització, sectors que van des del món agroalimentari fins al món de la seguretat.
Precisament sobre aquesta ajuda i suport a altres sectors s'ha centrat la prova pilot de l'Enxaneta, que des de fa mesos ajuda a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) a obtenir informació sobre la humitat del sòl en terrenys o zones remotes on no hi arriba la cobertura mòbil convencional a través d'uns petits dispositius. Gràcies a aquest exemple, Puigneró ha assegurat que casos com els de l'Enxaneta poden ser una gran oportunitat pel territori i demostren que amb la nova economia digital es pot fer realitat que "el poble més petit de Catalunya tingui l'empresa més gran del país" i poder desenvolupat activitat al territori, ha sentenciat Puigneró, ajudarà a Catalunya a ser un país més digital.
Connectar tota la cadena de valor
A la roda de premsa, a més de Puigneró, també hi han participat representants de 4 institucions i empreses més. En primer lloc, Sergi Figuerola, CTIO de la fundació i2cat, ha assegurat que gràcies a l'Enxaneta Catalunya està aconseguint connectar tota la cadena de valor en innovació a Catalunya i ajuda a desplegar encara més el sector a Catalunya. En aquest sentit, Figuerola ha assegurat que el seu objectiu és acabar tenint una gran constel·lació de nanosatèl·lits a Catalunya. Centrant-se en el projecte actual, Enxaneta, ha assegurat que s'estan treballant amb noves maneres de comunicar-se amb l'aparell i que ja treballen en el desplegament d'una xarxa de 100 sensors per tal de tenir una visió més global de la missió i obtenir encara més dades de les que s'obtenen ara ampliant els casos d'ús i aplicacions actuals.
Des de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó ha assegurat que els nanosatèl·lits "són un complement per observar el territori" i permeten veure multitud de paràmetres que permeten entendre el que està passant a Catalunya i que encara se'n podran recollir més a partir de la tardor amb el llançament del segon aparell. També ha participat en la roda de premsa Ignasi Ribas, de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), que ha estat l'encarregat d'explicar els detalls tècnics de la missió Enxaneta. Concretament, aquesta missió durarà uns dos anys ampliables a 4 en funció dels objectius i que es podria allargar si el Govern ho veu convenient. A més, ha anunciat que amb l'ampliació de l'estratègia New Space del Govern, la finalitat de l'Institut és anar ampliant l'observatori del Montsec per acabar-hi fent un teleport espacial. Per últim, el CEO i cofundador de Sateliot, Jaume Sanpera, que ha estat l'encarregat de proveir els serveis de l'Enxaneta durant aquest any, ha assegurat que l'aparell representa l'inici d'una revolució global, ja que permet estendre la cobertura de dispositius mòbils a escala global per a tothom, recordant que el 90% del planeta no disposa de cobertura mòbil. Per tant, el seu objectiu final com a empresa és crear una constel·lació global que funcioni amb 5G IOT, com l'Enxaneta.