Catalunya registrarà el menor creixement d'Espanya el 2018, ja que el seu PIB s'elevarà un 2,1%, set dècimes menys del que hauria registrat en un escenari sense tensions i per sota del creixement espanyol (+2,5%). És el que es desprèn de l'Observatori Regional de BBVA Research, publicat aquest dijous, que assenyala que Espanya seguirà creixent el 2018, però ho farà a un ritme menor de l'esperat, del 2,5%, tres dècimes menys del que preveia al juliol.
L'estudi del banc basc assenyala quatre causes darrera l'alentiment del creixement del PIB espanyol a causa de l'esgotament dels vents de cua, l'estancament en el creixement del turisme, els atacs terroristes que van sofrir Barcelona i Cambrils a l'agost, i l'increment de la incertesa relacionada amb l'entorn polític a Catalunya.
Detalladament, estima que vuit comunitats autònomes tancaran el 2018 per sobre de la mitjana nacional: Balears (+3%), Canàries (+2,9%), Castella i Lleó (+2,6%), Castella-la Manxa (+2,7%), Galícia (+2,6%), Madrid (+2,7%), Navarra (+2,8%) i País Basc (+2,9%); mentre que Andalusia, Múrcia i La Rioja creixeran un 2,5%, en línia amb la mitjana nacional prevista per BBVA Research.
Per sota de la mitjana creixeran Aragó (+2,4%), Astúries (+2,3%), Cantàbria (+2,4%), Extremadura (+2,4%), País Valencià (+2,4%) i Catalunya (+2,1%), que serà la regió que menys creixerà l'any vinent.
La tensió política, darrera
Segons BBVA Research, els indicadors que mesuren la incertesa van aconseguir a Catalunya, especialment en la primera part del mes d'octubre, nivells per sobre dels observats a l'octubre del 2016. No obstant això, els nivells de tensió "semblen haver disminuït, la qual cosa limitaria l'impacte".
No obstant això, adverteix que aquesta incertesa es podria traslladar negativament a les decisions de despesa dels consumidors i les empreses. Així, estima que Catalunya creixerà un 2,1% el 2018 en l'escenari més probable, la qual cosa suposa set dècimes menys del que s'hauria observat en un escenari sense tensions i per sota del creixement espanyol.
A més, el menor creixement de la demanda interna catalana podria tenir impacte en aquelles regions i empreses amb més llaços comercials, com el País Valencià, Aragó o La Rioja. No obstant això, altres condicionants afecten també a les previsions de creixement d'aquestes regions.