El nombre d'habitatges comprats pels ciutadans britànics que resideixen al territori espanyol va marcar un abans i un després de la celebració del Brexit. El referèndum per decidir si quedar-se o marxar de la Unió Europea que es va celebrar al Regne Unit el 23 de juny de 2016 va implicar una baixada de 12 punts. Tant l'últim trimestre de 2021 com el primer període de 2022, el percentatge s'ha situat al voltant del 12%, quan anteriorment estava al 24%. Ha caigut a la meitat. El Brexit va destruir l'evolució del ritme de compra dels britànics. Els ciutadans d'aquesta procedència eren líders amb una compra de cada quatre el 2016, és a dir, eren els estrangers residents que més compraven habitatges a Espanya. No obstant això, a causa de la celebració d'aquest referèndum de sortida, el percentatge va caure nou punts, passant del mencionat 24% al 15% en tan sols un any.
Segons el rànquing de compra d'habitatge estranger a Espanya elaborat per la societat de taxació UVE Valoraciones, després de la davallada de compra causada pel Brexit, el tant per cent es va mantenir relativament estable durant un parell d'anys. Seguidament, el percentatge va disminuir uns punts, trencant la barrera del 10%. Actualment, però, la xifra ha pujat fins a aquesta dotzena de punts. Segons el president d'UVE Valoraciones, Germán Pérez Barrio, el Brexit ha influït "negativament" a les vendes d'habitatges a Espanya, però de manera "moderada", amb un augment entre els compradors d'altres nacionalitats.
La compra de cases per estrangers torna a nivells prepandèmia
Malgrat tot, com ha destacat Pérez Barrio, ha augmentat el nombre de domicilis comprats pels estrangers que viuen al territori espanyol. Així doncs, encara que es produeixen les variacions en el percentatge de compradors britànics, el nombre total d'habitatges venuts a estrangers residents no s'han vist afectats pel resultat del referèndum britànic. La compravenda d'habitatges per part d'estrangers a Espanya es va disparar el 2021, amb una pujada del 28,3%, fins a arribar a les 60.973 operacions, confirmant la recuperació del sector, que se situa en valors previs a la pandèmia i dibuixa una tendència ascendent. Així ho indica un informe de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI), segons el qual les compres d'habitatge formalitzades per estrangers van representar el 10,8% del total, percentatge que ha caigut 0,52 punts respecte a l'any precedent, mantenint la tendència descendent dels darrers anys.
Alacant, el lloc predilecte d'inversió per als estrangers
L'estudi ressalta que la destinació per comprar habitatge per part dels estrangers situa Alacant com la província favorita per invertir al mercat immobiliari, seguida per Santa Cruz de Tenerife i les Illes Balears. El territori andalús també ocupa un lloc important a l'hora de l'elecció dels estrangers, essent Màlaga i Sevilla les províncies més buscades. Las Palmas tanca aquest llistat ocupant el sisè lloc. Els britànics prefereixen Catalunya, seguida de la Comunitat Valenciana, Múrcia o Andalusia. Els alemanys coincideixen amb aquestes preferències, excepte en el cas de Múrcia, que no està entre les favorites. Tot i això, els italians són els principals compradors a Catalunya, davant d'Andalusia o Múrcia, on encara lideren els britànics.