La pandèmia afecta econòmicament a molts sectors i a molta gent; la gent jove és una de les grans perjudicades. Segons dades de l'Observatori de l'Emancipació Juvenil, recollides per El Independiente, la taxa de joves que s'han pogut independitzar i, per tant, marxar de casa dels seus progenitors, és la més baixa registrada des de 2001.
Segons l'informe encarregat pel Consell de Joventut d'Espanya (CJE), la xifra és de 17,3%, més d'un punt per sota de la taxa del quart trimestre de 2019. Aquest número representa la major caiguda des de 1988. Actualment, la mitjana d'edat en que els joves marxen de casa és de 29,5 anys; una xifra que està molt lluny dels, per exemple, 18 anys de Suècia.
Contractes temporals
Una de les causes és la precarietat laboral ja que els menors de 30 anys a l'Estat solen tenir contractes temporals, els llocs de feina que s'han vist més afectats per la crisi del coronavirus. A més a més, el 29,6% dels joves ha patit un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) durant el primer semestre de l'any.
L'atur
El citat digital recorda que la pandèmia ha elevat la xifra de joves que estan a l'atur fins a 980.000 i que del 20% de joves que ha deixat de treballar en els primers sis mesos de l'any, pràcticament la meitat han anat a la inactivitat.
L'habitatge
D'altra banda, el CJE calcula que els joves només podran llogar un habitatge de 25,8 metres quadrats, tenint en compte el preu del lloguer i el salari mitjà dels menors de 30 anys.
Aquest dilluns Moody's, una agència de qualificació crediticia, va preveure que els preus de l'habitatge es debilitarien als països més dependents del turisme però que empitjoraria l'accés al mateix per part de la població més jove degut a la caiguda dels seus ingressos.
L'agència considera que la crisi derivada de la pandèmia precipitarà canvis fonamentals en el mercat immobiliari europeu, fet que portarà a un menor accés a l'habitatge tot i la caiguda de preus i a una major demanda d'habitatge social.