Comissions Obreres de Catalunya ha obert aquest divendres el seu XII Congrés a Catalunya amb una idea molt clara, reivindicar la força del Treball durant aquest últim any de pandèmia a Catalunya. Així ho ha assegurat el seu secretari general, Javier Pacheco, durant la seva intervenció de balanç d'aquest últim mandat.
Durant la seva intervenció, Pacheco ha reivindicat la posició de CCOO com a primer sindicat de Catalunya, recordant que en els últims quatre anys han aconseguit augmentar els afiliats en més de 7.500 fins a un total de 147.000 afiliats en total, destacant que el 93% dels nous afiliats han estat dones. A la vegada que ha destacat la tasca dels sindicats durant la pandèmia, que ha aconseguit un "gran escut social" amb, per exemple, els ERTO.
A part de les xifres del sindicat, Pacheco també ha fet un repàs al paper del sindicat durant la tardor del 2017. Recordant que no van compartir la posada en marxa de les lleis de transitorietat i del referèndum, però que tampoc van estar a favor de la repressió que va exercir el govern espanyol per aturar el referèndum de l'1 d'octubre.
A la vegada, ha volgut enviar un missatge al nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, i li ha recriminat que no hagi vingut al Congrés. A més, també ha recordat que seria el primer president que no assistirà al congrés de CCOO i ha afegit que fins i tot Artur Mas després de les retallades va assistir-hi.
"No deixar ningú enrere"
A part de Pacheco, diverses personalitats de l'àmbit polític i social de Catalunya han intervingut a l'obertura del Congrés. La primera a intervenir ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha celebrat que es puguin tornar a celebrar actes multitudinaris com el Congrés de CCOO, que aglutina un total de 550 delegats a l'auditori del Fòrum de Barcelona.
A part d'això, Colau ha cridat a tota la societat catalana a no deixar ningú enrere durant la sortida de la crisi per no accentuar les desigualtats al país. En aquest sentit ha recordat que durant aquest any de pandèmia, s'ha demostrat que el lideratge públic és una condició indispensable per respondre als reptes globals que s'han plantejat.
En línia amb aquest posicionament, Colau ha reivindicat que la recuperació econòmica i social ha d'implicar unes reestructuracions profundes en la societat per crear un nou món que posi la vida al centre.
Derogar les reformes laborals
La derogació de les reformes laborals del PP és sempre una constant en els actes sindicals i aquest divendres qui ho ha reivindicat ha estat el conseller de Treball del Govern en funcions, Chakir el Homrani, que ha assegurat que en aquesta sortida de la crisi, ha de tornar a la igualtat negociadora entre patronal i sindicats per assegurar els drets dels treballadors, ja que "el sindicalisme és clau", segons ha sentenciat el conseller.
A més, Homrani també ha deixat clar que Catalunya "necessita encetar la legislatura" perquè la situació econòmica i social és "complexa i dura" i les administracions han de tenir "màximes capacitats i funcions" per fer front a "una crisi que no havíem vist en un centenar d'anys".
Per acabar la seva intervenció, El Homrani, ha reclamat que la societat civil no permeti que el discurs de la ultradreta guanyi més espai públic i ha posat com a exemple la crisi de Ceuta d'aquesta setmana.
Unitat d'acció
Com no podia ser d'una altra manera, en aquesta obertura del Congrés també ha intervingut el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, que ha començat la seva intervenció reconeixent que aquest últim mandat, des del 20217, ha estat complicat i, irònicament, que "compta per dos".
En la seva intervenció, Ros, ha reivindicat la unitat d'acció sindical de CCOO i UGT, ja que si es trenqués, "perdria tota la classe treballadora" i ha afegit que el que han aconseguit amb la seva acció és que, a Catalunya, s'esculli un sindicat per la seva resposta sindical i no per la seva posició política.
Amb aquesta idea, ha reclamat als partits d'esquerres, ERC, PSC i Comuns, que també apliquin aquesta unitat d'acció al Parlament i els ha exigit que saltin els blocs ideològics per construir una societat més justa.
Per acabar, Ros ha tornat a insistir que els treballadors "no pagarem els plats trencats d'aquesta crisi" perquè ja "vam pagar la vaixella sencera a la crisi del 2008". Alhora, ha reclamat crear, a partir d'ara, una societat més justa socialment.
Participació de la patronal
Els màxims representants de les patronals catalanes també han participat en l'obertura del Congrés de CCOO. Per una part, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que ha destacat la capacitat de lideratge de Pecheco. A més, també ha recordat que és una persona que creu fermament amb el diàleg social i que és un negociador molt dur, però que també és molt dialogant.
El president de Pimec, Antoni Cañete, que ha intervingut de manera telemàtica perquè estava a Madrid, ha destacat la tasca de CCOO en la societat i ha reivindicat la importància dels agents socials i econòmics per la democràcia i el funcionament de la societat catalana.