CCOO i UGT han acordat aquest dijous la seva plataforma reivindicativa per a la negociació col·lectiva després de la ruptura de les converses amb les patronals CEOE i Cepyme per pactar un marc general conjunt amb què asseure's a les taules de negociació dels convenis. Els sindicats han decidit recomanar pujades salarials "mínimes" del 3,5% per a aquest any, del 2,5% per a 2023 i del 2% per a 2024 en atenció "a la diversitat dels sectors i les empreses en els quals es desenvolupa la negociació col·lectiva". Alhora, i com ja havien anunciat, recomanen als seus negociadors de convenis que defensin la inclusió de clàusules de revisió salarial lligades a la inflació interanual i de caràcter retroactiu, de manera que si aquesta supera els increments salarials pactats per a cada any, els treballadors vegin actualitzats els seus salaris per no perdre poder adquisitiu.
En l'acord, assolit després d'una reunió de les executives d'ambdós sindicats que ha estat encapçalada pels secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectivament, s'assenyala que les previsions d'inflació per a 2022 apunten a una "persistència a l'alça", amb estimacions que la situen en el 4% per al mes de desembre i en un 7,5% de mitjana, segons les projeccions del Banc d'Espanya. Per a 2023 i 2024, l'IPC previst es modera fins al 2% i el 3%, respectivament.
Els sindicats recorden que, "històricament", la negociació col·lectiva salarial a Espanya ha comptat amb acords "referenciats a la inflació" perquè els treballadors mantinguin el seu poder adquisitiu al llarg del temps. "Tot això reafirma la necessitat d'una política de rendes més contundent, que garanteixi l'estabilitat real dels salaris i que s'incorporin clàusules de garantia salarial retroactives als convenis col·lectius que estan pendents de negociació i acord", afirmen les centrals sindicals.
Els sindicats avisen: hi haurà mobilitzacions
Ambdós sindicats s'han compromès a firmar convenis col·lectius que recullin o bé increments salarials que garanteixin el poder de compra amb base en les previsions conegudes o clàusula de revisió salarial amb el mateix objectiu". La idea, per tant, és la que els treballadors no perdin en cap cas poder adquisitiu. CCOO i UGT s'han compromès a més a impulsar la negociació col·lectiva en tots els àmbits (sectorials i d'empresa) i a analitzar conjuntament la posada en marxa d'un procés de mobilitzacions per aconseguir les seves reivindicacions en matèria salarial.
No obstant això, els responsables sindicals han precisat que no es tracta tant d'anar a un procés de mobilitzacions, sinó d'anar a un procés de reactivació de la negociació col·lectiva. "Les mobilitzacions, en tot cas, tindran una relació directa amb el comportament que tinguin les patronals a les taules", ha explicat el líder d'UGT, Pepe Álvarez, que ha defensat que la posició sindical és "extremadament moderada". Davant la referència de l'IPC, la CEOE aconsellarà als seus negociadors de convenis vincular les pujades salarials a la productivitat i els resultats i a no incorporar clàusules de garantia, segons va acordar dimarts passat el seu comitè executiu.
Crítiques a la CEOE
Després de la trobada "inèdita" de les executives sindicals per abordar aquest assumpte, el secretari general d'UGT ha denunciat que la posició "tancada i inflexible" de la CEOE "ha obligat els sindicats a unificar criteris amb les seves organitzacions i a plantejar-se un procés per impulsar la negociació col·lectiva en tots els àmbits". "En aquests moments tenim en procés més de 5.000 convenis col·lectius en sectors i empreses i com a sindicats tenim l'obligació que els nostres companys que són en aquestes taules rebin posicionaments sobre com cal continuar la negociació col·lectiva", ha apuntat Álvarez.
El líder d'UGT ha subratllat que els treballadors no són responsables de l'increment dels preus i ha defensat que el fet que els salaris creixin "almenys" al mateix ritme que l'IPC beneficiarà l'economia, ja que estirarà el consum intern i, per tant, del creixement econòmic i l'ocupació. Per això, ha fet una crida a la CEOE i a les empreses on s'estan negociant convenis perquè, dins d'aquest marge, "molt raonable", puguin arribar-se a acords. "Si no és així, en els pròxims dies anirem a un procés de convocatòria de mobilitzacions", ha advertit.
Per la seva part, Unai Sordo, ha destacat que, per evitar qualsevol espiral inflacionista, la proposta salarial dels sindicats planteja increments "més que raonables" i ha advertit que Espanya no pot permetre's devaluar salaris si vol remuntar la seva situació econòmica. "La recuperació econòmica depèn, en part, de com evolucionin els salaris, les pensions o les prestacions socials, perquè és el que compon la demanda interna del país. És una qüestió de lògica econòmica", ha defensat. Encara que el compromís de les organitzacions sindicals és el d'intentar arribar a acords a les taules de negociació sota les premisses acordades aquest dijous, de no aconseguir-ho, Sordo ha precisat que hi haurà un procés de mobilització que s'iniciarà a l'estiu i que tindrà continuïtat després d'ell.
El líder de CCOO ha insistit que els salaris tenen marge per créixer sense generar inflació i destrucció d'ocupació: "És el moment de contraposar-se a vells mantres. Es poden apujar els salaris, el salari mínim interprofessional (SMI) s'ha pujat i s'ha demostrat que no ha destruït ocupació", ha defensat. Quant al recordatori realitzat per la CEOE dins de les seves recomanacions que les empreses tenen a la seva disposició mecanismes per despenjar-se del pactat en conveni, Sordo ha considerat que es tracta d'una actitud "summament irresponsable" si es planteja com a una cosa generalitzada. "Em fa l'efecte que és un missatge intern", ha criticat.