La Cecot ha proposat crear una comissió que vigili l'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya. Segons ha detallat aquest dimarts el president de la patronal vallesana, Xavier Panés, la proposta s'adreça tant al govern espanyol com a la Generalitat per a la creació d'una comissió tripartida participada per entitats. Aquest instrument serviria per controlar i fer un seguiment de l'execució dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) a Catalunya, per tal "d'establir compromisos polítics i definir garanties d'execució". A més, l'òrgan hauria de quantificar les partides no executades — "que haurien de sumar-se a pressupostos futurs".
Panés ha participat en la seva primera Nit de l'Empresari com a president de la Cecot i, en el seu discurs, ha aprofitat per carregar contra el "greu problema de finançament". "Si suméssim el dèficit fiscal acumulat dels últims deu anys estaríem parlant de quasi 170.000 milions d'euros. Com tots els Next Generation d'Espanya!", ha calculat. Les xifres no acaben aquí: el govern espanyol acumula, "només en infraestructures, més de 30.000 milions d'euros en els últims deu anys" d'incompliment en l'execució de les inversions previstes a Catalunya.
Deflactar impostos
Però el president de la patronal vallesana ha dit que el mal finançament "no explica ni justifica l'altíssima pressió fiscal suporten les empreses catalanes". "Ni tampoc explica ni justifica l'existència encara d'alguns impostos com el de patrimoni", ha afegit, tot apropant-se a la postura de l'andalús Juanma Moreno Bonilla i d'altres presidents autonòmics del PP. Llavors, ha demanat "la deflactació de tots els impostos" per tal d'ajudar a reduir la inflació i ha acusat l'administració "d'enriquiment injust".
Respecte de l'esmentada execució pressupostària de l'Estat a Catalunya, recordem que va ser només del 16% en el primer semestre del 2022. Segons el Ministeri d'Hisenda, se suposa que l'Estat va executar el 64,2% de les inversions previstes en aquest període. La xifra es tradueix en uns 1.417 milions d'euros, però baixa fins a l'assenyalat 16% si es descompten els 1.069,9 milions d'euros abonats a Abertis per finalitzar la concessió de l'AP-2 i l'AP-7. Llavors, la inversió real entre gener i juny va ser de 348,38 milions d'euros, respecte dels 2.207 milions originalment plantejats. És per això que Panés ha reclamat crear una comissió que vigili l'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya.