L'operadora de telecomunicacions Cellnex Telecom ha perdut 145 milions d'euros fins al setembre, un 72% més que en el mateix període de l'any passat, a causa de la seva política d'adquisicions, si bé ha disparat els seus ingressos un 53%, fins a assolir els 1.760 milions.
En una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Cellnex ha assenyalat que el resultat comptable negatiu s'explica per les amortitzacions més grans (+68 %) i costos financers (+79 %) derivats de l'intens procés d'adquisicions del grup, que compta actualment amb 89.327 emplaçaments operatius en una dotzena de països.
A més, Cellnex ha registrat un Ebitda de 1.334 milions (un 59% més) i unes pèrdues de 145 milions en el resultat net per l'impacte de les amortitzacions més grans i costos financers associats al procés d'adquisicions i la "consegüent ampliació del perímetre".
Cellnex ha invertit entre gener i setembre 8.300 milions, majoritàriament destinats a la incorporació de nous actius i el desplegament de noves infraestructures, així com a millores en l'eficiència i al manteniment de la capacitat instal·lada. El deute net del grup abasta a 30 de setembre els 8.613 milions, davant els 6.500 milions de tancament de 2020. El 88 % d'aquest deute està referenciat a tipus fix.
Compra d'Hivory
A més de presentar resultats, Cellnex ha donat a conèixer el tancament de la compra del 100% d'Hivory a Altice France i Starlight Holdco. Hivory gestiona els 10.500 emplaçaments que donen servei majoritàriament a l'operador francès de telefonia mòbil SFR. L'acord suposa per a Cellnex una inversió de 5.200 milions d'euros que anirà acompanyada d'un programa d'inversions a vuit anys vista per uns altres 900 milions d'euros destinats al desplegament, entre altres projectes, de fins a 2.500 nous emplaçaments.
L'operació, anunciada el mes de febrer passat, ha rebut aquesta setmana la llum verda de l'autoritat francesa de la competència. L'esmentada aprovació estableix que Cellnex haurà de desinvertir aproximadament 3.200 emplaçaments urbans del total d'emplaçaments que gestionarà el grup a França després de la integració d'Hivory.
En aquest sentit, Cellnex ja està treballant en diferents oportunitats vinculades als seus actius "core" per reinvertir els fons procedents de la venda d'aquests emplaçaments, de manera que els indicadors financers consolidats -run rate- de la companyia no es veuran alterats.
Tal com assenyalava el CEO de Cellnex Tobias Martinez en anunciar l'acord el mes de febrer passat, "la compra d'Hivory posa en relleu el perquè del model de negoci dels operadors neutres i independents d'infraestructures de telecomunicacions. Amb la integració d'Hivory, estarem treballant amb tres dels grans operadors mòbils a França, potenciant la compartició de les infraestructures; alliberant recursos financers dels esmentats operadors; impulsant processos de racionalització dels emplaçaments existents; i accelerant el desplegament de nous emplaçaments que assegurin d'una banda l'extensió eficient i fluida de la cobertura del 5G al país, així com el compliment efectiu d'un objectiu també compartit pels actors del sector: el de l'eliminació de les "zones blanques" o àrees sense cobertura al territori".