Cellnex, operador en infraestructures de telecomunicacions sense fil espanyol, presenta en aquesta nova edició del Mobile World Congress un nou model de torre de comunicacions anomenada Augmented TowerCo. Aquest nou projecte ha de permetre a l'empresa augmentar el seu potencial com a operador integral d'infraestructures de connectivitat, ja que facilitarà tenir una visió completa dels actius adjacents a la torre i el tipus d'infraestructures neutres que gestiona i el seu paper a la cadena de valor de la connectivitat. De fet, Augmented TowerCo té l'objectiu d'"acompanyar" als clients de Cellnex en el desenvolupament, desplegament, operació i manteniment de totes les infraestructures i actius pròxims a les torres, inclòs equipament actiu, que siguin mutualitzables basant-se en un model de 'neutral host'.
Amb base en aquest concepte, Cellnex ha desenvolupat el model industrial que li permet dissenyar, desplegar i operar tota la cadena de valor de les infraestructures de connectivitat adjacents a les torres i alhora necessàries per al desplegament de noves tecnologies com el 5G o la Internet de les Coses. Entre aquests actius adjacents destaquen els sistemes distribuïts d'antenes (DONES, per les seves sigles en anglès) i les Small Cells, claus per a la densificació de la xarxa, la fibra a la torre (FTTT) per ampliar la capacitat de transmissió de dades o els edge data centers i l'edge computing, clau per assegurar el baix temps de resposta necessari per a aplicacions i processos crítics. A més d'ampliar la gestió de la infraestructura passiva, en el cas de les torres, amb la de l'equipament actiu de transmissió de veu i dades.
Aquest model de torre, a més, advoca a més per la neutralitat i la compartició d'aquests elements per als operadors mòbils que poden així reduir els seus costos d'operació i dirigir els seus esforços i recursos a invertir en el desplegament de noves tecnologies i serveis per als seus clients finals. Per explicar aquest model, l'operadora permet als visitants endinsar-se virtualment en un emplaçament per conèixer la rellevància i objectiu de cada element, així com veure exemples concrets, mitjançant l'aplicació "5G Ecosystem", del desplegament d'aquest tipus d'infraestructures i actius adjacents en diferents països a Europa.
Zero emissions
Aquest nou model de torre no és l'únic que l'empresa espanyola en el MWC. Cellnex també presenta un dels seus projectes en l'àmbit de la sostenibilitat, el Zero Emissions Site (ZERS), un innovador emplaçament de telecomunicacions autosostenible que inclou panell solar, turbina eòlica, antenes 5G, un Edge datacenter refrigerat "per immersió", enllaços en banda mil·limètrica, càmeres de vídeo, sensors mediambientals i diverses tecnologies mòbils de connectivitat relacionades amb la mobilitat i la connectivitat amb els vehicles. Es tracta d'un sistema autònom de generació, acumulació i gestió energètica orientat a emplaçaments de comunicacions mòbils sense accés a la xarxa elèctrica que, fins ara, es doten de grups electrògens.
Dins de la seva participació en el MWC, Cellnex també presenta diversos projectes centrats en l'impacte i la utilitat del 5G en àmbits com l'educació, la seguretat, el comerç, el turisme, l'entreteniment i la mobilitat a Barcelona i la seva àrea metropolitana -a través del projecte 5G Catalunya-. Així com en l'àmbit de la connectivitat en mobilitat als corredors viaris i ferroviaris, a través de projectes tals com el projecte 5G MED que té per objectiu aportar un model de desplegament sostenible per a la mobilitat del futur en el tram transfronterer entre Figueres i Perpinyà del corredor mediterrani.