Cellnex Telecom va tancar el primer semestre del 2019 sense beneficis (0 milions d'euros), fet que, això no obstant, suposa una millora davant les pèrdues de 31 milions registrades durant el mateix període del 2018. Segons ha informat l'operador d'infraestructures de telecomunicacions, els ingressos van augmentar l'11%, fins als 489 milions d'euros.
El benefici brut d'explotació o ebitda es va situar en 321,3 milions, un 11% més, i el "flux de caixa" lliure recurrent, en 173 milions, davant els 158 milions del primer semestre de l'any passat.
El consell d'administració de Cellnex va nomenar ahir nou president no executiu de la companyia a Franco Bernabè, qui s'ha mostrat satisfet d'aquests resultats i ha assenyalat que la companyia és un "cas exemplar" de transformació del model de negoci i de construcció d'un projecte empresarial d'escala europea.
Els serveis d'infraestructures per a operadors de telecomunicacions mòbils van aportar el 66% dels ingressos totals, amb 325 milions d'euros, xifra que va suposar un creixement del 14%.
L'activitat d'infraestructures de difusió va aportar el 24% dels ingressos, 117 milions d'euros, mentre que el negoci de xarxes de seguretat i emergència i solucions per a la gestió intel·ligent d'infraestructures urbanes (IoT i Smart cities) va suposar el 10% dels ingressos, 47 milions. A 30 de juny, el 49% dels ingressos i el 58% de l'ebitda es van generar fora del mercat espanyol, sent Itàlia és segon mercat més important amb un 27% dels ingressos.
Cellnex comptava, en acabar el primer semestre de l'any, amb 24.078 emplaçaments o torres de telefonia operatius als quals se sumen 1.719 nodes DAS (sistemes distribuïts d'antenes) i Small Cells. El creixement orgànic dels punts de presència en els emplaçaments a perímetre constant va ser del 5% en relació amb el mateix període del 2018, mentre que la ràtio de clients per emplaçament va créixer un 3,3%.
Les inversions executades durant els sis primers mesos del 2019 van assolir els 417 milions d'euros i, la majoria, van estar vinculades a la generació de nous ingressos, com la incorporació de nous actius a Suïssa i el Regne Unit i la continuïtat en la integració i desplegament de nous emplaçaments a França.
Durant aquests mesos, Cellnex ha assolit diferents acords de creixement que, una vegada tancats, li permetran ampliar en prop de 15.000 el portafolis d'actius als països europeus en els que ja és present. La inversió conjunta de tots els projectes anunciats s'estén fins al 2027 i supera els 4.000 milions d'euros i, una vegada completats tots els desplegaments, s'estima que contribuiran als comptes anuals amb un ebitda addicional de 510 milions.
El 'backlog' o vendes futures contractades, incloent transaccions pendents de tancament anunciades a Itàlia, França, Suïssa i el Regne Unit, arriba als 36.000 milions d'euros. El deute net del grup a 30 de juny del 2019 ascendia a 2.298 milions d'euros, davant els 3.166 milions a tancament del 2018. A més, Cellnex compta amb accés a liquiditat immediata per import d'uns 5.500 milions d'euros.
El conseller delegat de Cellnex, Tobias Martínez, ha assegurat que la companyia té accés als recursos necessaris per atendre els compromisos adquirits i per "seguir aprofitant les oportunitats que ens pugui oferir el mercat".
Cellnex Telecom és el principal operador europeu d'infraestructures de telecomunicacions sense fil, amb una cartera de 45.000 emplaçaments, incloent previsions de desplegament fins al 2027. La companyia desenvolupa la seva activitat a Espanya, Itàlia, els Països Baixos, França, Suïssa i el Regne Unit.
Entre els accionistes de referència de Cellnex es troba ConnecT, del grup Edizione, grup industrial de la família Benetton, amb una participació d'un 29,9%, així com CriteriaCaixa, Blackrock, Wellington Management Group i Canadà Pensió Pla amb participacions minoritàries.