El 88% dels catalans que han fet teletreball durant el confinament pel coronavirus l'avalen com a fórmula de treball quan acabi l'estat d'alarma, si bé un 61,4% considera que s'ha de compaginar amb feina presencial i un 26,6% vol seguir treballant a distància totalment. Així es desprèn de l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) sobre els usos del temps i el confinament que s'ha realitzat entre el 4 i el 15 de maig a 3.560 persones amb el mètode de mostreig anomenat bola de neu.
La majoria dels enquestats que estan fent treball a distància durant el confinament asseguren que és la primera vegada que ho fan. Un 47,6% diu que està treballant les mateixes hores que treballava abans, mentre que un 25,6% considera que està fent més hores. Sobre aquesta qüestió hi ha diferències segons el gènere, perquè hi ha més dones que creuen que treballen més hores que no pas homes.
Són majoria els que avalen la continuïtat del teletreball combinat amb feina presencial, i un 86,5% creu que les reunions telemàtiques s'hauran d'incorporar com una eina habitual de treball després del confinament. En condicions normals, és a dir amb escoles obertes, els enquestats valoren positivament del teletreball que s'eviten desplaçaments, permet una vida més sostenible i una major conciliació familiar i amb el temps personal.
Horaris durant el confinament
Segons l'enquesta, amb el confinament ha augmentat el nombre de persones que se'n va a dormir entre les dotze i la una de la matinada i es redueixen les que hi van entre les 22h i les 23h. A més, es detecta que s'ha retardat també l'hora de llevar-se, la gran majoria ho fa entre les 7h i les 9h durant el confinament. Tot i així, un 53,5% dels enquestats creu que la qualitat del seu son és igual que abans del confinament, mentre que un 29% la considera pitjor i un 7% molt pitjor que abans.
Treball domèstic i cura dels fills
El 63,2% dels enquestats que viuen amb més d'una persona diuen que el repartiment del treball domèstic i familiar entre els membres de la llar no ha canviat amb el confinament. El 64,8% considera que tant habitualment com durant l'estat d'alarma les tasques domèstiques i familiars es realitzen de manera col·laborativa. Unes xifres, però, que canvien segons el gènere. Així ho considera el 75,3% dels homes i el 54,2% de les dones.
Pel que fa a les responsabilitats escolars dels fills durant el confinament, també hi ha diferències segons el gènere. El 50,8% de dones enquestades amb fills diuen que se n'han ocupat en solitari i un 26,4% que ha estat una tasca compartida amb la parella. En el cas dels homes, el 40,8% creu que és una tasca compartida i el 29,1% considera que se n'han fet càrrec ells sols.
Quant a les relacions entre els membres de la família durant el confinament, la majoria dels enquestats creuen que no han canviat, ni amb els fills ni amb la parella. De fet, un 20,9% considera que, fins i tot, ha millorat la relació amb els fills. Després del confinament, la majoria, un 63,1%, creu que han de canviar els horaris i estan molt d'acord a compartir més temps amb la família.
MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris
MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries