La Comissió Europea elabora cada any l'Índex d'Economia i Societat Digital (DESI) que resumeix en diferents indicadors el rendiment digital d'Europa i permet veure l'evolució dels Estats Membres en competitivitat digital i, a l'índex de 2021, Espanya continua sent un referent en matèria de connectivitat i fins i tot ascendeix al tercer lloc.
Tanmateix, a la vertical d'"integració de tecnologia digital", sent un dels principals factors el nivell de digitalització en les empreses, ocupa el lloc 16 de tota la UE.
Les principals patronals del sector empresarial i tecnològic, CEOE i DigitalES, comenten a Servimedia el seu punt de vista sobre les dades de l'informe DESI 2021. Segons el director de Digitalització, Innovació, Comerç i Infraestructures de la CEOE, César Maurín, el "principal problema és que les empreses espanyoles encara no estan aprofitant de manera eficient les noves tecnologies tals com l'IA, les macrodades o el núvol, que podrien contribuir, a un desenvolupament més gran de la productivitat al nostre país".
Per a la CEOE, el lloc d'Espanya (la posició 16 dels 27 membres de la UE) s'explica perquè "el teixit empresarial espanyol està format majoritàriament per pimes" i, encara que aquestes hagin incorporat la tecnologia en els seus processos diaris "al nivell de la mitjana europea, són lluny dels països que lideren aquest indicador i per sota del que s'hauria d'exigir a una economia com l'espanyola".
A més, recalca que a "aquesta baixa integració tecnològica en les empreses cal afegir la dificultat que suposa no comptar amb prou treballadors qualificats en l'àmbit de les TIC, el que impedeix d'aprofitar tot el potencial de la tecnologia actual".
Víctor Calvo-Sotelo, director general de DigitalES, realitza una anàlisi similar i assenyala que Espanya té "un teixit productiu amb una proporció més gran de petites i mitjanes empreses que molts altres països europeus. És just dir que la bretxa en digitalització no apareix tant entre països, o sectors d'activitat, sinó entre grans i petites organitzacions".
L'eix del Govern per abordar aquest problema és el Pla Espanya Digital 2025, que inclou segons assenyala la CEOE, un Pla de Digitalització de Pimes que, "basat en els fons europeus i a través del programa 'Kit Digital', comptarà amb un pressupost de 3.000 milions d'euros per incrementar el grau de digitalització de petites empreses i microempreses".
Un altre dels punts clau del Pla Espanya Digital 2025 serà el de la connectivitat, no només per a les petites companyies, sinó per a tot el teixit industrial. En aquest sentit, Espanya sí que està en bona posició i se situa com a referent dins de la UE, ocupant el tercer lloc entre tots els països membres.
Maurín destaca que "el bon posicionament que té el nostre país en matèria de connectivitat ha quedat patent en els moments més aguts de la pandèmia, basat en unes xarxes de telecomunicacions que han suportat de manera brillant l'increment del flux de dades".
Espanya treu pit en infraestructures de fibra i 4G, però encara té pendent el desplegament de les xarxes de cinquena generació. Aquesta tecnologia serà clau no només en temes de connectivitat, sinó que permetrà aglutinar i potenciar tecnologies com l'IA, cloud o computació, bàsiques perquè el sector empresarial i TIC creïn nous serveis i models de negoci.
Per a Víctor Calvo-Sotelo, el 2021 es "van produir avenços molt rellevants per al desenvolupament del 5G, com la reordenació de la banda de 3.5 Ghz o la subhasta de la banda de 700Mhz". No obstant això, adverteix que "l'avenç de desplegaments de telecomunicacions està molt condicionat a l'entorn regulador, fiscal i administratiu" i des de la patronal tecnològica advoquen "per un entorn assenyat, equilibrat, el més harmonitzat possible a nivell europeu."
En aquest sentit, la Comissió Europea va elaborar l'anomenat 'Toolbox', una sèrie de recomanacions perquè els països membres elaborin la seva pròpia legislació, entre les quals es pot destacar l'ús de certificacions independents i criteris tècnics per determinar l'elecció i entrada d'actors en el desplegament.
Per la seva part CEOE, també destaca les accions desenvolupades per l'Administració en matèria 5G, però adverteix que "encara queda molt camí per recórrer i hem de persistir en aquest esforç, de forma conjunta, a través de la col·laboració publicoprivada" per situar el nostre país en l'"elit de la competitivitat digital".