Els múltiples anuncis de països europeus vetant Espanya per als viatges dels seus ciutadans —que ha culminat amb el d'Alemanya incloent a les Canàries com a zona de risc— està posant el sector turístic en un punt crític. Per això, el president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha avisat aquest dijous que l'atur es dispararà si no s'allarguen els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), sobretot al sector turístic.
Garamendi demana un pla d'ajuts prou contundent segons el pes que aquest sector té en l'economia d'Espanya —que aporta el 12,3% del PIB—. Per anar més enllà de les meres reclamacions que els empresaris porten fent des que va acabar l'estat d'alarma, la patronal ha presentat aquest dijous un informe —elaborat per la consultora EY— on s'analitzen els ajuts que han realitzat les principals destinacions turístiques del món per al sector.
ERTO fins a Setmana Santa
De fet, el director de la confederació ha defensat que el pla d'ajuts al turisme ha d'anar molt més enllà d'aquesta figura dels ERTO. "Estem parlant d'un sector que genera de forma directa el 12,7% d'ocupació i per al qual, fins ara, s'ha aprovat un paquet d'ajuts de menys de 5.000 milions. Només la mesura del Regne Unit de rebaixar l'IVA turístic del 20% al 7% suposa un cost de 7.000 milions de lliures. I cal recordar que el turisme aporta només un 3,2% al PIB d'aquest país", ha explicat Garamendi.
Mentre que els ERTO —segons el directiu— haurien d'arribar almenys fins al desembre a nivell general, per al turisme "haurien d'arribar fins a Setmana Santa o fins a la pròxima temporada d'estiu" pel nivell d'afectació que ha suposat el coronavirus per al sector.
Facilitar la liquiditat i impulsar la demanda
L'informe identifica millors pràctiques perquè Espanya pugui dissenyar aquest pla urgent enfocat en tres línies de mesures: facilitar la liquiditat, mesures per impulsar la demanda i per a la contenció dels costos operatius. Una de les propostes concretes és retallar impostos del turisme des del 10% actual fins al 7%. La reducció de tipus afectaria els serveis d'allotjament, restauració o transport de viatgers, però també les prestacions de serveis.
També demana l'exoneració temporal de taxes turístiques i l'augment de la col·laboració públic-privada al sector mitjançant programes de vacances subvencionats que dinamitzin l'ocupació i afavoreixin la desestacionalització. A més, planteja mesures per facilitar la liquiditat de les empreses —com ajornaments de pagaments a l'Estat, ampliació de les quanties de les línies de crèdit i d'avals de l'ICO o ajuts al transport i a la connectivitat—.
A aquest canvi estructural en el turisme hi contribuiran una part dels fons del programa europeu per a la recuperació post coronavirus, amb 170.000 milions per a Espanya. Per rebre l'ajuda, el govern español haurà de presentar a mitjans d'octubre un programa que detalli les reformes estructurals a implementar, així com els programes concrets susceptibles de rebre ajuts.