La patronal espanyola CEOE ha instat aquest dijous el govern espanyol a explorar la vacunació obligatòria de tots els treballadors "per fer prevaldre l’interès general" davant de la pandèmia. La CEOE considera que el progressiu retorn a la presencialitat dels treballadors als centres de treball i l’aclaparadora evidencia sobre la seguretat i efectivitat de les vacunes assenyalen el camí sobre l’oportunitat de normalitzar l’obligatorietat de les vacunes a tots els ciutadans que vulguin recuperar els hàbits de la vida quotidiana anterior a la pandèmia, i això inclou "explorar l’obligatorietat de la vacunació als centres de treball".
Segons la patronal, la demanda és única i exclusivament per fer prevaldre l’interès general i la seguretat sanitària de la societat, i afegeixen que existeixen suficients disposicions legals que fonamentarien una decisió del Ministeri de Sanitat, en aquest sentit. Al final, asseguren que només "és qüestió de voluntat política establir l'obligatorietat de la vacuna".
A escala jurídica, des de la patronal espanyola recorden que malgrat “ara com ara, no existeix la norma en el nostre ordenament jurídic que ho permeti explícitament, no hi hauria cap dificultat perquè excepcionalment, l'interès general relatiu a la salut pública prevalgués sobre el particular”, fent referència a l’article 43.2 de la Constitució espanyola que regula que “correspon als poders públics organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris” o la llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de Riscos Laborals, que regula les excepcions respecte a la voluntarietat dels treballadors.
En aquest sentit, des de la CEOE, també afegeixen que es tracta d’una qüestió que s’ha de formular incorporant l’atenció als drets particulars, però recorden que els governs tenen dret a imposar-la per a salvaguardar la salut del conjunt de la societat.
Per acabar, recorden que les dades de la campanya de vacunació massiva, on per exemple la mortalitat en les residències d'avis espanyoles ha caigut un 97%, avalen l'aposta per aquesta decisió en matèria de polítiques públiques que puguin contenir les devastadores conseqüències de la pandèmia des del punt de vista social i econòmic.
Canvis en el recompte
Pel que fa al ritme de vacunació actual a l'Estat, segons el Ministeri de Sanitat, ja s'ha vacunat el 87,4%, però el cas és que ahir era del 77,5%. Això arriba perquè el Ministeri de Sanitat ha canviat la manera de calcular la població vacunada i ara ja no té en compte la població total espanyola sinó la 'població diana', és a dir, els majors de 12 anys, que són els que poden vacunar-se. La conseqüència més directa de reduir el total és que automàticament augmenta el percentatge de vacunats.
Una altra novetat pel que fa al recompte de vacunats és que el Ministeri de Sanitat ja inclou les persones que han rebut la tercera dosi. Així, a partir d'ara hi haurà un recompte diari del nombre de persones que han anat rebent una tercera dosi contra la Covid. Les últimes dades indiquen que ja l'han rebut 265.541 persones. En aquest sentit, s'han posat 219.598 de Pfizer i 45.943 de Moderna.