El Cercle d'Economia ha emès avui un dur comunicat en què s'ha mostrat molt preocupat per la possibilitat que Catalunya i Barcelona "quedin atrapats en una espiral d’irrellevància econòmica, de decadència lenta però inexorable". En aquest sentit, l'entitat denuncia que el país i la capital "no disposen d'un model de prosperitat compartit" que tingui la complexitat de tots els agents, fet que provoca que Barcelona i Catalunya "arrisquin el futur de tothom". 

Decepció 

En aquesta nota, el Cercle ha volgut manifestar la seva "decepció amb el govern de la Generalitat de Catalunya i amb l’Ajuntament de Barcelona", ja que creuen que cap de les dues institucions més importants del país no té definit un model de prosperitat que la gran majoria de ciutadans, la societat civil i l’empresariat puguin compartir. Concretament, l'entitat dirigida per Javier Faus, lamenta que ara mateix, "la política barcelonina i catalana no ajuda a fer progressar el país a buscar i executar un desenvolupament econòmic que ens acosti a aquesta prosperitat compartida i que generi consensos i arribi a tothom". 

 

En aquest sentit, el Cercle ha lamentat que si Generalitat i Ajuntament tenen un model de desenvolupament econòmic aquest "sovint és fortament ideològic, amb falta de pragmatisme. Altres vegades són models que generen confrontació, i, per tant, difícils d’executar en societats tan complexes i diverses com les nostres". 

Suport als indults 

Un dels fets que subratllen des de l'entitat és que van ser la primera institució civil econòmica a Catalunya a manifestar el seu suport als indults als presos polítics concedits a finals de juny: "Ho vam fer perquè crèiem, i ho continuem creient, que eren part de la solució: l’estabilitat política és imprescindible per a l’estabilitat econòmica. En definitiva, era un primer pas per a un model compartit de prosperitat i per generar la complicitat necessària entre les administracions i la societat civil".

A més, recorden que el Cercle també s’ha manifestat reiteradament en defensa d’un finançament més just per a Catalunya i d’una inversió efectiva en infraestructures molt més important. 

L'entitat econòmica ha dividit la nota en cinc sectors estratègics, aportant exemples pràctics: Redissenyar el model turístic, apostar per la digitalització, la recerca i la innovació científica i tecnològica, un Green Deal i transició a un model energètic nou, convertir les ciències de la vida, salut i biomedicina en sectors estratègics i finalment impulsar la indústria. 

El futur de l'aeroport 

En aquest sentit, han reiterat la seva posició sobre la possible ampliació de l'aeroport del Prat, recordant que "el Cercle ja s'ha manifestat decididament a favor de tenir un aeroport que permeti ampliar els vols directes intercontinentals". Per això, consideren que "la connexió directa de Barcelona al món és essencial", tant per atreure turisme de més qualitat, com per obrir grans oportunitats. "Si aquest objectiu és compartit", demanen des de l'entitat "totes les administracions tenen la responsabilitat de treballar perquè l’ampliació de l’aeroport sigui una realitat. No fer-ho és altre cop una irresponsabilitat, especialment quan el finançament està garantit.

Per aquest motiu, han demanat a les tres administracions involucrades que retornin a la taula de diàleg sobre aquesta infraestructura bàsica. 

Canvi de rumb 

Per acabar, la institució demani un "canvi de rumb" centrat en la normalitat, ja que considera que "la societat no es pot despertar cada dia amb una nova crisi en la seva vida quotidiana". En aquest sentit, ha exigit tant ambició com realisme  per recuperar la "presència i influència catalana a Espanya, l'únic Estat realment existent que tenim els catalans", sempre apostant per "amplis consensos, coratge polític i sentit de país". 

 

A la imatge principal, Javier Faus, president del Cercle d'Economia / Foto: Sergi Alcàzar