El Cercle d'Economia ha expressat avui el seu rebuig a l'ajornament de les eleccions catalanes fins al 30 de maig i previstes inicialment per al 14 de febrer, les quals la institució creu necessàries per posar en marxa l'economia després de l'impacte de la Covid. Així ho ha expressat Xavier Faus, el líder de la institució, durant l'acte "Reptes econòmics d'Espanya i Catalunya en la postpandèmia", en el qual ha participat el líder de PP, Pablo Casado. Altres entitats, com les patronals Foment del Treball i Pimec, tampoc no han valorat positivament la decisió del Govern en els darrers dies.
"En el context actual té sentit recuperar una nota d'opinió del Cercle de juliol de 2020 on demanàvem que el país havia de posar-se en marxa. I el retard de les eleccions el que fa és que aquesta posada en marxa es retardi"
— Cercle d'Economia (@CdEconomia) January 18, 2021
Javier Faus#CdEconomiaPabloCasado pic.twitter.com/I5CzWZqo2x
Per recolzar aquestes declaracions, el Cercle d'Economía s'ha remès a una nota d'opinió del Cercle del juliol passat, en la qual expressava la necessitat d'un govern que prioritzi la recuperació social i econòmica des d'una perspectiva a mitjà i llarg termini. En aquesta nota, el Cercle també apel·lava a "abandonar les lluites internes" i a posar en marxa una economia "dialogant, realista i previsible".
Casado critica l'ajornament de la data
El líder del PP també ha criticat que el Govern decidís la data de l'ajornament electoral a Catalunya sense l'"aval" de la resta de partits, "sense votació" i sense informar de les dades epidemiològiques de la Covid. "La decisió ha estat una decisió del Govern perquè no hi ha hagut cap votació ni cap taula de partits que l'avalés", ha apuntat Casado.
"És un altre capítol més d'un successiu joc de dates electorals en benefici dels partits que ara mateix governen a la Generalitat i que han permès governar a (el president del Govern, Pedro) Sánchez a la Moncloa", ha afirmat el líder del PP.
Casado ha assenyalat que ara l'obligació del PP és "ocupar-se dels problemes dels catalans, els problemes reals, no només el 'procés'". En aquest sentit, ha reivindicat el paper dels fons europeus, els quals ha definit com un programa de reconstrucció "ambiciós, generós i necessari". Tanmateix, també ha reconegut que el seu efecte a Catalunya i Espanya dependrà de "com el gestionem".
"És a Europa on ens juguem el nostre futur. (…) El programa de reconstrucció és ambiciós, generós i necessari. Però moltes coses a Catalunya i a Espanya dependran de com el gestionem." @pablocasado_ #CdEconomiaPabloCasado pic.twitter.com/gIkT6GT8Gx
— Cercle d'Economia (@CdEconomia) January 18, 2021
En aquest sentit, la institució liderada per Faus va reclamar en la nota del juliol passat un model econòmic més descentralitzat i diversificat i va instar Espanya a utilitzar bé els fons europeus. "Espanya no es pot permetre accentuar la deriva centralitzadora que pateix des de fa dècades.", assegurava el Cercle.
Casado ha assegurat que els fons europeus s'han de basar en sis grans eixos estratègics: la competitivitat, la resiliència pública, la cohesió territorial, la garantia juvenil, la digitalització i la sostenibilitat.
Propostes econòmiques
Casado ha reclamat la necessitat d'una Barcelona "puixant" i de mirar cap a Europa. També ha recordat el pla de xoc que proposa el partit que lidera, el qual planteja injectar liquiditat a les empreses, abaixar o treure alguns impostos, com el de successions, fomentar la flexibilitat laboral o incentivar la formació, entre altres mesures.
El líder del PP ha demanat harmonitzar els impostos "a la baixa" i ha defensat una reducció de les taxes, també durant la pandèmia. El líder dels populars ha assegurat que és preferible reduir els impostos a les empreses per garantir la continuïtat del sector productiu, en comptes de mantenir les polítiques actuals i provocar un tancament d'empreses, amb la consegüent disminució de la recaptació i increment de les prestacions d'atur. També ha reiterat la seva crítica a l'estructura fiscal de Catalunya, amb "quinze tributs propis" i un tipus d'IRPF per al tram de rendes baixes superior en tres punts al de Madrid. "Aquesta voracitat recaptatòria afecta a tots", ha lamentat.
El líder dels populars també ha alertat de l'impacte del procés en l'economia i ha assegurat que Catalunya ha patit una caiguda d'inversions internacionals del 58% i la pèrdua de 4.000 empreses que han canviat la seva seu social en els darrers anys. Aquesta situació s'ha agreujat amb l'impacte de la pandèmia, ja que Catalunya s'ha posicionat com la tercera comunitat amb un major increment de l'atur. "Mig milió de catalans no troben feina. Això és un drama que mai es podria imaginar en una comunitat tan pròspera com Catalunya", ha lamentat el líder del PP.