Recta final de la campanya electoral per a la campanya a la presidència del Cercle d'Economia. A menys d'una setmana perquè la gran burgesia catalana voti la nova junta electoral, els dos candidats, Jaume Guardiola i Rosa Cañadas, han mantingut l'únic debat cara a cara per intentar acabar de convèncer als socis de cara al pròxim 12 de juliol i que ha atret un bon nombre dels 1.200 socis tant presencialment com per via telemàtica. Durant les seves intervencions els candidats han defensat les seves posicions i candidatures com ja han fet durant tota la campanya electoral. Durant el debat, tots dos han tocat també els principals temes d'interès de l'actualitat, com l'encaix de Catalunya a Espanya, quina Barcelona busquen, l'ampliació de l'aeroport o la recent crisi energètica. Ara bé, tot i que han mostrat grans discrepàncies, en un tema han estat completament d'acord, en què no anirien fins a Waterloo per intercanviar les seves opinions amb el president Carles Puigdemont.
El tret de sortida al debat, que ha tingut punt amb una forta discrepància entre tots dos candidats, l'ha donat Rosa Cañadas tornant a repetir que finalment hi ha hagut eleccions al Cercle perque ella no comparteix la línia de la junta sortint, ja que considera que es necessita un Cercle més internacional i recuperar l'essència de l'entitat, tot plegat ha portat a la candidata a assegurar que simplement no creu en una candidatura continuista respecta la junta anterior. A més ha afegit que un dels motius per fer un canvi tan radical a la presidència del Cercle perquè el món és molt diferent respecte al 2019, quan va començar l'últim debat, i ha sentenciat que no ha estat capaç de ser present als grans debats de la societat com el de l'aeroport.
Per la seva part, Guardiola ha considerat que les eleccions són bones per al Cercle i que no passa res perquè hi hagi més d'un candidat, que és un fet sa que permet als candidats l'oportunitat de dialogar molt més amb els socis i aprendre així el que reclamen de la junta i del Cercle. Sobre l'etiqueta de candidatura continuista que se li ha imposat, Guardiola ha assegurat que l'accepta plenament, pero ha remarcat que, al cap i a la fi, el Cercle d'Economia és un "llegat" que requereix un esforç per seguir fent gran i actualitzant-lo, però que alhora s'ha de tractar amb carinyo per mantenir la seva essència.
Catalunya i Espanya
Un dels punts estrella del debat ha estat l'encaix de Catalunya a Espanya, en el qual han discrepat. Per una banda, Guardiola ha assegurat que primer de tot s'ha de resoldre el model territorial espanyol i ha interpel·lat al govern espanyol demanant que les polítiques públiques s'han de fer tenint en compte tots els punts de vista que hi ha dins de l'Estat i no tant el punt de vista cèntric i radial de Madrid. En aquesta línia, l'exconseller delegat del Sabadell ha advocat per reformular el model de finançament de l'Estat i perque el conflicte entre Catalunya i Espanya acabi amb una sort de consulta.
Per l'altra part, Cañadas no ha posat sobre la taula cap mecanisme per consultar als catalans, però ha demanat que Catalunya buscar complicitats amb les altres comunitats mediterrànies per tal de canviar el concepte d'Espanya radial. A més ha lamentat que Espanya no tingui un model de distribució de recursos clar que propicien que s'inverteixi molt més en unes comunitats que en d'altres i que, per tant, s'han d'imposar unes regles clares. La presidenta de Trea capital també ha demanat un pacte fiscal que hauria de ser com el concurs basc, però més solidari. Per últim, també ha reclamat més diàleg entre Barcelona i Madrid per tal d'arribar a acord i tancar els conflictes existents.
Jornades anuals
Un dels grans punts de divergència entre els dos candidats és la reunió anual del Cercle d'Economia, que els dos últims anys s'ha traslladat a Barcelona després del trasllat des de Sitges. Les posicions són diferents, per una part Guardiola advoca per mantenir-les a la capital catalana, ja que considera que li dona projecció al Cercle i s'ha demostrat els últims dos anys amb la presència de Mario Draghi i Ursula von der Leyen. Per contra, Cañadas aposta per celebrar dues jornades anuals, unes a Barcelona, de caràcter més centrat en conferències i les segones a Sitges, on s'havien celebrat fins al 2019, que estarien més encarades als socis de l'entitat i on es podria reflexionar molt més sobre el mateix Cercle.