El president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, ha insistit a Els Matins de TV3 que l'organisme aposta pel diàleg polític per trobar una solució sobre l'encaix de Catalunya i la resta d'Espanya, i ha alertat: "No volem salts al buit, volem continuïtat, perquè estimem que és el millor per a la situació econòmica del país".
"El que vol el Cercle és que els polítics facin la seva feina, dialoguin i arribem a una solució per aconseguir un encaix favorable de Catalunya a Espanya, si és que això és el que es resol", ha manifestat.
Brugera ha afirmat que el Cercle d'Economia està preocupat "perquè la situació no sembla que estigui als millors moments del diàleg", i ha confiat que finalment es produeixi el diàleg i s'arbitrin solucions que surtin dels parlaments.
Reconduir la situació
En una entrevista amb Efe, Brugera explica que aprofitarà la presència dels dos mandataris per apel·lar una vegada més a la negociació i a un acostament entre les dues administracions, conscient que "sempre hi ha temps per al diàleg", perquè "en política el temps es crea".
"La petició de diàleg estarà òbviament sobre la taula, però a més cal fer-los comprometre perquè trobin la solució a aquest conflicte polític", afirma Brugera, que creu que tant Rajoy com Puigdemont han "d'abandonar apriorismes, oblidar solucions unilaterals i buscar el sentit últim de la llei", que és el que fa avançar les societats en la resolució dels seus conflictes.
Malgrat la confrontació que mantenen el Govern central i la Generalitat a càrrec de la convocatòria d'un referèndum d'independència, Brugera creu que les dues parts acabaran reconduint la situació "perquè això no es converteixi en una batalla d'acusacions i de tribunals que no portarà enlloc i només desgastarà encara més la vida pública".
El gran repte
El conflicte polític obert a Catalunya és un dels grans reptes que afronta el país i que s'abordaran en les jornades de Sitges, encara que "no és un tema que preocupi l'empresariat en la gestió del dia de les seves empreses", assegura el president de la immobiliària Colonial.
"Preocupa pel que de desgast de la vida pública comporta i podria preocupar si arribés a afectar la seguretat jurídica de les transaccions econòmiques", ressalta l'empresari, que afirma no tenir constància d'empreses que hagin decidit deixar Catalunya o congelar les seves inversions pel debat sobiranista. "Les empreses prenen decisions que tenen a veure amb molts factors i a vegades, des de fora, es sobrevalora la política", subratlla.
Més enllà del conflicte sobiranista català, la Reunió de Sitges, que se celebrarà del 25 al 27 de maig en aquesta localitat del Garraf, abordarà d'altres temes com la construcció d'una Europa més social, la recuperació econòmica d'Espanya o la problemàtica de la corrupció, que el Cercle creu que pot arribar a frenar aquesta millora de l'economia.
Afrontar les reformes
"No som conscients de fins a quin punt la degradació en la vida pública espanyola pot portar-nos problemes. Hem d'afrontar les reformes institucionals i polítiques necessàries per acompanyar la recuperació", incideix Brugera.
El president del Cercle d'Economia considera que fan falta mesures estructurals que permetin canviar el sistema per resoldre el problema de la corrupció i planteja, en aquest sentit, dues possibles mesures: la limitació de mandats en l'exercici de l'acció de govern i la reforma del finançament dels partits polítics.
En qualsevol cas, Brugera valora "molt positivament" l'evolució de l'economia espanyola i la seva capacitat per competir en mercats globals i remarca que el repte ara és consolidar un creixement sostenible.
Respecte al debat obert al voltant de la pujada dels salaris, el directiu assenyala que "és el moment de no deixar ningú a la cuneta" i que "si volem ser una societat decent hem de procurar que els ciutadans tinguin una vida digna, amb un sou que els permeti arribar a final de mes i donar oportunitats als seus fills".