Pocs dies abans de donar el tret de sortida a la XXXIII Reunió del Cercle d'Economia a Sitges, el lobby empresarial presidit per Juan José Brugera ha defensat (una vegada més) el diàleg i el pacte entre el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Els hi hauran de demanar diàleg per separat, ja que tots dos estan convidats a les jornades de Sitges (Garraf) però no es veuran. Tampoc coincidiran el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el ministre d'Economia, Luis de Guindos.
"Que es posin les piles i es posin a parlar perquè aquest problema deixi d'estar a l'agenda", ha reivindicat Brugera, just abans de titllar de "pura coincidència" el fet que Puigdemont vagi a inaugurar les jornades només tres dies després d'explicar el procés a Madrid. "Una bona política ha de ser conscient de la trascendència del conflicte polític obert a Catalunya i comprometre's en la seva solució", recull el seu document previ a les jornades.
Ara bé, Brugera ha volgut deixar molt clar que el Cercle d'Economia no es vol posicionar més enllà del que ja ho ha fet. "La política és la política i nosaltres no fem política. Promovem el debat i busquem solucions", ha afegit. En la seva última opinió d'actualitat, el lobby ja va apel·lar a "la naturalesa política" del conflicte català així com a la seva resolució "amb respecte al marc legal" des de la política. En aquest sentit, Brugera també ha destacat que "si els polítics pacten una altra cosa i varien les possibilitats legals, el Cercle no té res a dir".
El conflicte català no és el més greu...
Segons el Cercle d'Economia, el conflicte català "no és l'únic, ni tan sos el més greu dels problemes que ens amenacen". I és que considera que la corrupció és "la més gran de les amenaces" de la democràcia i la recuperació a Espanya, pel que també defensa que l'agenda pública incorpori el debat al voltant de les causes de la corrupció d'aquelles actuacions que s'haurien d'implantar per tal d'evitar que es repeteixi en un futur. "La corrupció, a més de deteriorar la democràcia, impacta molt negativament en l'economia", conclou el document.
Les noves jornades de Sitges faran referència a Catalunya, Espanya i la corrupció. Però també i en gran mesura, a l'economia i les empreses. "L'any passat estàvem amb eleccions i la política tenia una importància que ara no té. Aquest any torna a recuperar protagonisme la participació empresarial", ha explicat Brugera. Bona prova d'això és la presència del CEO d'Unilever, Paul Polman; el Premi Nobel d'Economia 2014, Jean Tirole; el president de El Corte Inglés, Dimas Gimeno; el president de CaixaBank, Jordi Gual; o el fundador de Cabify, Juan de Antonio, entre d'altres.