Un certificat d'immunitat a la Covid o els tests ràpids són algunes de les opcions per a la "paleta de recomanacions" que està estudiant el comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, per poder viatjar aquest estiu.
Davant de les demandes dels responsables de turisme de diversos països europeus per permetre viatjar i així reactivar el sector, Breton proposa d'establir algun tipus de certificat d'immunitat. Segons el comissari francès, que es troba des de la setmana passada al capdavant del grup de treball sobre la producció de vacunes a la Unió Europea (UE), la condició per utilitzar aquest certificat seria que els qui vulguin ser vacunat hagin pogut fer-ho aleshores.
La segona condició seria l'ús de tests ràpids "fiables i el més exactes possible". "En entrar en un avió, o bé es fa un test ràpid, o bé es mostra un certificat d'immunitat", va dir Breton, que va assenyalar que les companyies aèries també estudien opcions.
Falta de vacunes
El certificat d'immunitat passa per la vacunació, encara que segons el comissari existeix una falta de vacunes a causa de la producció d'aquestes. "Cal augmentar en potència les nostres eines industrials", va dir.
"Tenim tres vacunes autoritzades, dues més en les pròximes setmanes. En menys d'un any, tindrem cinc vacunes que funcionen, és tot un èxit científic. El problema és la producció", va reconèixer. La solució no dependrà de construir noves fàbriques, la qual cosa podria implicar un període de cinc anys, sinó reforçar el suport de les que ja existeixen, una desena a la Unió Europea i Suïssa.
Segons Breton, l'objectiu és que d'aquí a finals d'estiu tots els ciutadans de la Unió Europea que vulguin vacunar-se hagin pogut fer-ho. "Hem de convertir-nos al primer continent en termes de producció de vacunes en un termini de divuit mesos", va reclamar.
El certificat, una opció per alguns països europeus
El Regne Unit està explorant la idea d'un passaport de vacunes que permeti als viatgers demostrar que han estat vacunats contra la Covid, segons va explicar a principis de mes el ministre d'Afers Exteriors, James Cleverly. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també va donar suport a la idea d'utilitzar certificats per identificar persones que han rebut ja la vacuna, encara que va exposar que "es tracta d'una decisió política i legal que s'ha de discutir a escala europea".
Grècia també es va mostrar partidària d'acollir turistes si demostren que han estat inoculats. Dinamarca i Suècia ja estan treballant, de fet, per a algun tipus de certificació digital que acrediti que el titular està inoculat.
Els vols disponibles aquest estiu
Les aerolínies hauran de complir el 50% de les exigències de vol aquest estiu, segons va aprovar l'Eurocambra dijous passat. L'executiu europeu preveu ajustar la flexibilització de vols entre el 30% i el 70%, mentre que les exigències abans de la pandèmia de la Covid se situaven en l'ús del 80% de les franges.
Des de l'inici de la pandèmia el març de 2020, les aerolínies han estat exemptes de l'obligació de complir les exigències de vol pel descens del trànsit aeri per la Covid.
L'associació Airlines for Europe (A4E) va celebrar que l'Eurocambra aprovés flexibilitzar el nombre mínim de 'slots' aquest estiu, el qual garanteix a les companyies mantenir les franges de cara a l'estiu que ve. "L'acord permetrà mitigar l'impacte de la crisi en les aerolínies europees", va assenyalar l'associació.