La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha explicat en la comissió les prioritats del Departament pel nou govern, focalitzant-se en la transformació digital, la formació i el desenvolupament industrial i de la inversió a Catalunya. Alhora la consellera ha criticat la “voluntat d’alguns grups polítics de sembrar el caos”, sobretot pel que fa a la fuga d’empreses i ha reclamat a l'Estat que retiri el decret que facilita la fuga d'empreses després de l'1-O. 

D’entrada, Chacón s’ha focalitzat en la necessitat de “portar la transformació digital a tots els àmbit empresarials, i facilitar que la universitat proveeixi i transfereixi el coneixement necessari”. Alhora, ha reafirmat l’aposta pel Pacte Nacional per la Indústria, assegurant que “ja s’ha assolit un 75% del grau de compliment”.

Fuga d’empreses

Chacón ha criticat el fet que “no es parla del tema de manera objectiva, hi ha grups polítics que s’entesten en crear un relat de caos”. “Ja feia un any i mig que les empreses sabien quines eren les intencions d’aquest govern. No serà que hi tenien a veure en aquesta imatge de desestabilitat la violència de l’1-O?"

“És evident que hi ha empreses que han canviat de seu social”, assegura, però “també n’hi ha moltes que s’han quedat”. Alhora, assegura que “Catalunya continua sent un gran atractiu per les empreses”. De fet, en els darrers mesos s’han anunciat diverses inversions internacionals d’empreses a Catalunya, de les quals la consellera n’ha destacat algunes, com Amazon o Satellogic.

Amb tot, Chacón ha criticat durament la "intencionalitat política i òbvia" de la fuga de seus, i ha demanat a l'oposició que "no polititzin elements tan importants com els llocs de treball, perquè mai han estat en dubte". La consellera ha comentat que "no entenc què volen aconseguir amb aquests missatges" de caos, i ha reclamat al govern de Sánchez que derogui el decret que facilita els canvis de seus de les empreses des de l'1-O. 

D'altra banda, Chacón ha reiterat que "no donarem incentius fiscals a les empreses perquè tornin", cosa que manté des de la primera compareixença com a consellera. "Hi dialogarem, però no creiem que les haguem de premiar". 

Noves inversions

Chacón ha lloat la feina feta en termes d’atracció, i s’ha remès a la notícia que el saló més important del món del sector audiovisual, l’anomenat ISE, que fins ara se celebrava a Amsterdam, vindrà a Barcelona a partir del 2020, i que segons explica la consellera “preveu 80.000 visitants estrangers”.

Alhora, assegura que cal un model productiu i cohesió social, “som conscients que cal canviar alguns aspectes, com per exemple el buit entre la oferta laboral i les necessitats de les empreses”, i posa com a exemple la manca de dones als sectors tecnològics i industrials.

Formació

Chacón ha centrat en el Pacte Nacional per a la Universitat i la Recerca gran part del seu discurs, en què ha assegurat que “Catalunya s’ha posicionat entre les millors posicions en els rànquings universitaris”. En aquest sentit, la consellera assegura que farà mesures per ajustar els preus de les taxes, tot i que no ha donat xifres, alhora que “mesures de captació i retenció de talent acadèmic en recerca i formació”.

A més, reclama que l’Estat compleixi la sentència que reconeix que la gestió de les beques correspon a la Generalitat, i pretén “impulsar mesures de suport econòmic directe per promoure la universitat a persones amb rendes baixes”.

Indústria

En Indústria, la consellera reitera l'aposta per seguir amb el Pacte Nacional per la Indústria i en què promet la creació d'un Observatori, centrat en quatre branques: Renda Bàsica Universal, la qualitat de la ocupació de la indústria, un operador multimodal del Corredor del Mediterrani i els factors claus per la competitivitat de les Pimes. 

En aquest últim punt, Chacón assegura que "s’està donant un buit entre oferta i demanda de treball. Hi ha una gran demanda no coberta de perfils professionals", cosa que explica que cal analitzar i encarar la formació cap a aquestes necessitats.

Alhora, assegura que Catalunya té capacitat per assolir la indústria 4.0, i "per això cal seguir el PNI, que té pressupostats en indústria 4.0 uns 178 milions euros fins el 2020". 

Energia, tecnologia i nous projectes

Un altre projecte que ha anunciat la consellera és l’IoCat, una mesura que pretén, mitjançant la tecnologia blockchain, que “permetrà que aquells ciutadans que generin la seva pròpia energia i l’emmagatzemi amb bateries pugui compartir-la i transaccionar-la de manera fàcil, segura i sense intermediaris”, obtenint recompenses en forma de criptomoneda.