La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha afirmat que Nissan "no descarta" portar la fabricació d'un nou model a Catalunya. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que la conclusió del viatge al Japó que va fer la setmana passada és que, tot i que Nissan està passant un "moment de reestructuració a nivell directiu", "no s'ha de patir" per la planta catalana.
Ha afegit que la multinacional decidirà a principis del 2020 la distribució de noves produccions i és en aquest context que ha assegurat que es mantindrà la fabricació de la furgoneta elèctrica eNV-200 "i no descarta que n'hi hagi d'altres". D'altra banda, ha assegurat que "no hi ha cap motiu" per viatjar a Alemanya ja que Seat "no està pensant marxar" de Catalunya.
Chacón ha explicat que el futur de la planta de Nissan a Catalunya "va vinculat" al que tingui a nivell global i, en aquest sentit, ha dit que "és obvi" que la multinacional "està patint" la transformació del sector. Ha explicat que en la reunió al Japó va preguntar si s'havia de patir per la planta catalana i ha assegurat que se'ls ha dit que no. "D'entrada no hem de patir", ha resumit, i ha afegit que la inversió en una nova planta de pintura n'és un exemple. A més, ha dit que "n'ha de venir algun model més" perquè la planta "no està als màxims de producció" i pot assumir-ne un de nou.
Sobre el Japó, també ha explicat que en el viatge han captat noves inversions, tot i que no les ha concretat.
En contraposició a la situació de la multinacional nipona, Chacón ha explicat que no hi ha motius per viatjar a Alemanya per reunir-se amb directius de Volkswagen i Seat. Ho ha dit després que el comitè d'empresa posés sobre la taula del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la possibilitat de fer aquest viatge i fonts de vicepresidència asseguressin que s'estava estudiant la proposta. "No cal anar-hi perquè no hem detectat cap senyal d'alarma", ha insistit.
Sí que ha dit que el seu president, Luca de Meo, amb les seves declaracions dels darrers dies sobre l'afectació de les protestes a la imatge de Catalunya el que està fent és expressar "una mena d'estat d'ànim sobre que això pot afectar" però ha remarcat el compromís de l'empresa amb Catalunya. En aquest sentit, ha reconegut que "és obvi i evident" que les protestes "alteren la logística i el funcionament del dia a dia".
En una línia similar a Seat, Chacón ha assegurat que el Mobile World Congress "no s'en va" de Catalunya: "No hi ha cap motiu perquè el Mobile marxi, prou d'especular".
Reclama a Sánchez Llibre que sigui exigent amb l'Estat
D'altra banda, Chacón ha reclamat al president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que igual que va parlar de l'afectació de les protestes podria haver reclamat al govern espanyol canvis que afecten l'economia productiva. "M'hagués agradat molt, com a defensa de l'economia productiva, que demanés al govern espanyol que es posicioni sobre els tipus impositius a les empreses, perquè no executen les inversions pressupostades o sobre les tarifes elèctriques", ha declarat.
Ha afegit que aquests temes afecten a tothom, "independentistes o no", i que en el sopar del passat dilluns hi havia tres ministres als que fer arribar aquestes qüestions.
Per últim s'ha referit al turisme i ha assegurat que les manifestacions massives com les de la Diada no fan perdre reserves però ha afegit que "les imatges de violència sí que fan mal i poden haver afectat algunes reserves durant un temps".
Pel que fa al bloqueig de la frontera amb França de fa dues setmanes, ha reconegut que "altera" la logística i, per tant, l'economia però ha demanat "anar a les causes" del perquè d'aquestes mobilitzacions. Un cop més, Chacón ha afirmat que s'ha de mantenir un "equilibri" entre la protesta i l'objectiu de tenir una economia forta.