La consellera d'Empresa i Coneixement, l'òrgan tutelar dels comicis a les Cambres de Comerç catalanes, Àngels Chacón, ha descartat aquest dimarts que els resultats a la Cambra de Comerç de Barcelona tinguin un impacte en l'economia productiva. "Arriba un moment en què és gairebé esgotador haver de rebatre els que parlen d'hecatombe empresarial, doncs no!", ha assegurat Chacón en una roda de premsa per valorar els resultats de les eleccions de la Cambra, que han donat una majoria absoluta, a Barcelona, a la llista independentista d'Eines de País.

Alhora, Chacón ha explicat que en la futura llei de cambres el Govern vol "reduir a la mínima expressió" els seients dels ens camerals reservats a les grans empreses "pel fet de pagar". La consellera ha dit que la normativa espanyola "condiciona" la regulació però ha admès que volen reduir el pes de les grans empreses –les que paguen 75.000 euros anuals mínim a la Cambra- i que tenen reservats 14 seients al ple de la Cambra de Comerç de Barcelona. Segons la consellera, es tracta d'introduir "criteris purament democràtics" en l'elecció dels plens. 

La modificació podria ser un dels punts centrals de la nova llei de cambres, que s'haurà de començar a redactar en els propers mesos i que és un dels reptes del mandat de Chacón al Govern. De fet, la consellera ha dit que s'havia volgut esperar a les eleccions per promoure aquesta normativa –que afectarà qüestions de finançament i de funcionament de les cambres- amb els nous ens ben legitimitats. 

Participació i valoració del vot electrònic

La participació de vots vàlids, segons ha explicat la consellera, ha estat de 22.938 a tot Catalunya (és a dir a totes les cambres catalanes), dels quals 19.243 vots han estat a la Cambra de Barcelona. Això suposa una participació del 4,55% de l'empresariat, que dobla la participació dels darrers comicis però que continua "sent baixa". 

Dels 983 electors "de risc" que la Junta Electoral va decidir apartar a tot Catalunya, dels quals 955 pertanyien a Barcelona, finalment s'han admès 517 vots -el que correspon a 304 electors en total-. A Barcelona s'han admès 287 electors.

Pel que fa a la valoració del sistema de vot electrònic, Chacón ha valorat positivament el funcionament del sistema i la plataforma, i ha defensat que les eleccions s'han fet en un escenari de "seguretat jurídica i tècnica" i ha afegit que "no hi ha hagut irregularitats" ni "incidències", tot i que sí que ha admès problemes a l'hora de comunicar els resultats i "filtracions". 

Alhora, ha apel·lat a les dades de les actes de la Junta Electoral Central de les eleccions a les Cambres i ha lamentat "el ball de xifres" que va circular, que ha admès que van generar "confusió". "No podem respondre per algú que en algunes cambres va fent comunicats i va donant xifres", ha dit, davant de les queixes d'alguns periodistes per la manera com es van presentar els resultats provisionals, dimecres, i definitius, dilluns. "Nosaltres vam ser rigorosos", ha insistit. 

Neutralitat sobre els resultats

Des de la Generalitat s'ha evitat valorar els resultats finals, i en paraules de la consellera, "no és responsabilitat del Departament valorar si la Cambra queda representativa o no, nosaltres només hem posat la pista i els cotxes han jugat". Preguntada per si la victòria de l'independentisme a la Cambra influirà en l'economia productiva catalana, la consellera ha respost que "no veig quina relació hauria de tenir, estem escollint representants d'una entitat socioeconòmic, no estem decidint les polítiques industrial", ha assegurat Chacón en roda de premsa. 

Chacón ha dit que "ja fa temps que hi ha interessos" en donar una imatge de l'economia catalana com a "perjudicada" però "la realitat és molt tossuda i els indicadors acaben sent positius". "Anar sempre amb la mateixa cançó de que es perjudica a l'economia catalana no sé quin sentit té", ha afirmat. "El que perjudica més són els comentaris negatius que s'insisteix en anar fent", ha afegit. 

La consellera ha rebutjat entrar a valorar a fons si la victòria de l'ANC podria afectar l'economia, descartant una vinculació entre la Cambra i l'evolució del teixit productiu i estipulant que, en tot cas, no li pertoca a la seva conselleria "fer cap valoració" sobre la votació dels empresaris.