El president de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, i el seu homòleg valencià, Ximo Puig, es troben avui a València en la cimera més important entre les dues comunitats de les últimes quatre dècades. A la trobada hi assisteixen també institucions, empresaris i sindicats en defensa del Corredor Mediterrani.

Fonts de la Generalitat han recalcat que la reunió entre Puig i Puigdemont serà la cimera al més alt nivell i de més contingut, ja que se signaran dos acords autonòmics en defensa del Corredor Mediterrani i en matèria de turisme.

Puig i Puigdemont mantindran primer una reunió bilateral, la segona que duen a terme els dos presidents després de la qual es va celebrar el 16 de maig a Catalunya, en què es va acordar la celebració d'aquesta cimera de València.

Conveni de col·laboració

La cimera valencianocatalana arrencarà amb la reunió entre la Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani i el Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani, en la qual s'establirà una agenda per "impulsar i desencallar les actuacions que han de fer realitat el Corredor", un projecte que catalans i valencians consideren "prioritari", ja que és clau per al desenvolupament econòmic de tot l'eix Mediterrani.

Una vegada acabada la reunió, Puig i Puigdemont presidiran la firma d'un conveni marc de col·laboració en matèria de turisme entre les dues comunitats, que preveu que els dos territoris potenciïn l'intercanvi d'experiències i desenvolupin estratègies conjuntes d'impuls, ordenació i promoció del sector

Delegació catalana

Per part de la Generalitat catalana assistiran, a més del president Puigdemont, els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el d'Empresa, Jordi Baiget; la portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Inés Arrimadas; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; i els alcaldes de Tarragona, Girona i Palau-solità.

Hi aniran també els presidents de les autoritats portuàries de Barcelona i Tarragona, els secretaris generals d'UGT-C i CCOO-C i els rectors de les universitats Rovira i Virgili, Politècnica de Catalunya i Vic.

La representació empresarial que es desplaçarà a València estarà integrada pels presidents de les Cambres de Comerç de Girona, Tarragona i Manresa, el president de la Cambra de Contractistes de Catalunya, i el president de l'Associació empresarial Química de Tarragona.

Delegació valenciana

Per part de la Generalitat valenciana hi assistiran, a més del president Puig, el president de les Corts, Enric Morera; els consellers d'Habitatge i Obres Públiques, María José Salvador, i Economia Sostenible, Rafael Climent; els secretaris autonòmics d'Habitatge i de l'Agència Valenciana de Turisme; i el portaveu socialista a les Corts, Manuel Mata.

També hi seran els presidents de les patronals Cierval, CEV i CEC; el president del Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana; els presidents de les associacions empresarials Hosbec i Federació Hotelera; els secretaris generals d'UGT-PV i CCOO-PV; els presidents de les autoritats portuàries de València i Castelló; els presidents de Pro-AVE i Fewrrmed, i una representació de la Universitat Jaume I de Castelló.

Antecedents

Segons han informat fonts de l'executiu valencià, des de la creació de l'Espanya autonòmica, han estat dues les ocasions en què un president de la Generalitat catalana ha visitat el Palau de la Generalitat valenciana.

La primera d'aquestes va tenir lloc el 1993 entre els presidents Joan Lerma i Jordi Pujol, mentre que la segona es va celebrar 16 anys després entre Francisco Camps i José Montilla amb motiu de la final de la Copa del Rei del 2009 entre el Futbol Club Barcelona i l'Athletic de Bilbao.