El president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, ha assegurat que els empresaris de dins i fora de Catalunya estan "horroritzats amb el que està passant" en relació amb el referèndum del pròxim 1 d'octubre. En una crida institucional davant dels mitjans de comunicació, Seoane ha considerat que proposar un projecte que divideix la gent és "totalment demencial" i ha afegit que "algunes persones han perdut temporalment el cap".
En aquesta línia, el Círculo de Empresarios ha emplaçat el govern central a defensar "amb fermesa", perquè tenen "l'obligació i la responsabilitat" de fer-ho, la democràcia i l'Estat de Dret davant el procés independentista, que de nou considera "totalment demencial". Si bé, des del Círculo reconeixen que a Catalunya hi ha un sentiment de malestar que és "necessari gestionar", la imposició d'un projecte polític al marge de la llei fent servir les institucions per a finalitats partidistes resulta "un frau" a tots els catalans i a la resta dels espanyols.
D'aquesta manera, l'organització empresarial ha volgut "aixecar la veu" en favor de l'ordre constitucional i fer una crida a tots els ciutadans de Catalunya per "frenar" aquesta evolució dels fets que "perjudica a tothom". Seoane ha reiterat la necessitat de "pacificar" i de tornar a l'"esperit de la transició", un esperit de pacte i de reconciliació, de "mirar al futur".
Les conseqüències
Malgrat que segons Seoane les inversions a Catalunya han avançat "bé" fins ara, li consta que alguns empresaris a Catalunya estan elaborant "plans de contingència" davant de la independència. Com per exemple, la reubicació de les seves empreses a altres països. Entén que la "deriva secessionista" és un problema polític, social i civil, que està "dividint a la societat" i que si es du a terme "perjudicaria Espanya, però especialment Catalunya" tant per la ruptura com per deixar de pertànyer a la Unió Europea.
Segons el Círculo, la prioritat ha de ser formar part de la consolidació del projecte europeu, pel que és "necessari restablir" un clima d'acord i confiança que permeti a Espanya concentrar-se en un projecte comú, estimulant i inclusiu. Per a això, l'organització entén que, a partir del dos d'octubre, una vegada se superi el clima de tensió i incompliment de la llei, serà el moment de revisar qüestions de "profund calat" que afecten tant Catalunya com la resta de les comunitats autònomes. I reiteren que, fa 40 anys, units, es van assolir uns nivells de llibertat, prosperitat, desenvolupament econòmic i benestar social sense precedents.
Reforma constitucional
Finalment, el Círculo afirma que Espanya té al davant "grans reptes" derivats de la transformació que s'està produint al món i que són els poders públics els que han de consensuar les grans reformes que són necessàries escometre, entre les quals es troben el finançament de les comunitats autònomes i un millor encaix en l'ordenació constitucional. Seoane no ha descartat una possible reforma constitucional encara que creu que aquest no és el clima des d'on s'ha d'abordar aquests canvis.