La Generalitat posarà en marxa el primer clúster financer català a partir del 2018 amb l'objectiu de reforçar la competitivitat del sector, millorar les estratègies empresarials i impulsar projectes transformadors en innovació, internacionalització i talent. Alhora, també es vol "aproximar" el finançament a les pimes, tal i com ja s'està fent en altres ciutats com Montreal, Luxemburg o Milà.
"Tenim un sector financer molt potent i un teixit de petites i mitjanes empreses molt potent, i és imprescindible que aquests dos móns es coneguin tant com sigui possible", ha assegurat el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, durant l'acte celebrat a la Borsa de Barcelona.
Conjuntament amb l'anunci del clúster, el Govern en col·laboració amb Clúster Development dirigit per Lluís Ramis també ha presentat una primera radiografia del sector financer català format per 450 empreses que donen feina a 98.000 treballadors i gestionen uns actius totals de 955.000 milions.
La radiografia
Ara bé, l'activitat financera ha perdut protagonisme en l'estructura econòmica. Tant és així que ha passat de representar el 5% del PIB català durant el 2007 (any previ a la crisi amb màxims de crèdit immobiliari) al 3,6% de 2016. De la mateixa manera, també s'ha reduït el pes de l'activitat financera de Catalunya en el conjunt de l'Estat fins al 18,1%, el que suposa set dècimes menys que el 2000.
Durant la presentació, la directora general d'Anàlisi Econòmica de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha advertit que "el cost de no fer res en aquest àmbit és molt elevat, ja que avui dia hi ha motles regions i ciutats que estan treballant activament en captar negoci en l'àmbit financer."
En aquesta mateixa línia, el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, ha insistit en què "l'administració pública ha de canviar els ulls amb què mira el sector financer, i, més enllà del seu paper com a proveïdors, veure'ls també com una indústria".
Una plaça financera
Més enllà de les dades, la radiografia del sector financer català ha avançat algunes de les oportunitats d'especialització i diferenciació que marcaran el futur. Entre aquests players, destaquen les empreses de gestió d'actius, les societats de 'venture capital', els fons d'inversió o les fintech.
Tot i que encara queda per potenciar la internacionalització, revertir la pèrdua de massa crítica per la reorganització de caixes o la manca d'organismes reguladors, Catalunya ja és un ecosistema favorable a la innovació tecnològica. L'avala una bona oferta educativa per atreure empreses i talent internacional.
"Catalunya té capacitat per esdevenir una plaça financera de referència en molts segments més enllà de Catalunya i de l'Estat espanyol", ha conclòs Aragonès.