El Col·legi d'Economistes de Catalunya han presentat avui un informe de valoració general de l'economia catalana, posant èmfasi a l'aplicació del 155 sobre el Sector Públic, en què asseguren que "es tracta d'una paràlisi que ha fet mal i que ha generat un col·lapse administratiu". Tot i això, els ponents asseguren que l'economia catalana segueix un creixement sostingut, en general a ritmes superiors que Espanya.
Amb tot, el PIB català creix a nivells de fins el 3,9% l'últim trimestre del 2017, i les previsions pel 2018 volten sobre el 2,6%, una xifra més baixa que l'any anterior, però que segons l'economista Xavier Cuadras, aquesta desacceleració s'adiu a la normalitat cíclica. "Estem en un moment dolç, tot i tenint en compte d’on venim i el nivell d’atur que tenim -que es situa en un 12,5%, per sobre del 16,5% espanyol, el que en qualsevol país avançat seria un escàndol-. Anem a batzegades i reculades de gran intensitat: no sabem créixer".
El 155, afecta "molt negativament"
El catedràtic d'Economia i membre de la Comissió d'Economia Catalana, Albert Carreras, ha fet especial referència al fet que l'aplicació del 155, ha multiplicat la burocràcia i el temps a l’hora de fer les coses, ja que demana que qualsevol moviment, per petit que sigui, es justifiqui, i això "segurament generarà una tornada enrere amb els pagaments".
Per la seva banda, l'economista Jordi Goula ha volgut remarcar que "no és veritat això que diuen que el 155 està aguantant l'economia catalana, més aviat al contrari". Goula assegura que el 155 "suposa un fre a l’activitat i a l’agilitat". Des del Col·legi, afirmen que el 155 "té una incidència petita en les grans xifres de l’economia catalana, però el que fa és tocar el que no sona", i que els treballadors es dediquin a la burocràcia en comptes de fer el que han de fer. Així doncs, creuen que "s’hauria d’aturar immediatament perquè no té cap justificació".
El consum, el turisme i el sector immobiliari
Segons dades de Comertia, el consum a Catalunya va patir un trencament durant el mes d'octubre. Jordi Goula assenyala aquesta baixada com una resposta a la violència de l'1-O, la vaga del 3 d'octubre i el temps especialment calorós que va fer durant aquest mes, que no incitava els consumidors a comprar roba d'hivern. De totes maneres, Goula assegura que aquest trencament es va produir només en un mes concret, i que ara ja s'ha recuperat. Una dada que ens ho mostra és la matriculació de cotxes nous, que no deixa d'augmentar.
El turisme, d'altra banda, mostrava un descens durant l'últim trimestre del 2017, però les dades del gener mostren una clara inflexió a l'alça. En xifres, el creixement de turistes estrangers ha estat d'entre un 2 i un 4%, però el més rellevant és l'11% d'augment en la despesa dels visitants. Aquest factor és, segons Goula, el més important de tots. El sotrac dels últims tres mesos es podrien atribuir, segons diu, al fet que "la violència al carrer espanta", en referència a l'atemptat a Barcelona del 17 d'agost.
El mercat immobiliari compta amb molt poques dades, i venen amb retard. De totes maneres, les vendes a Catalunya es mantenen estables, però els preus comencen a "frenar una mica".
Un teixit empresarial "fort"
En l'àmbit empresarial, Modest Guinjoan, doctor en Economia, ha explicat que "la crisi va deixar molts cadàvers empresarials, però les empreses que han quedat són musculatura pura, un teixit empresarial fort, competitiu i que ha fet aposta per la innovació”, de manera que les productivitats que s’estan aconseguint fan un teixit molt més competitiu, “i en l'esforç d’internacionalització, que creiem que és molt destacable i molt positiu”.
En xifres, el 2017 es van crear a Catalunya 16.939 empreses, el que suposa el 23,8% de tot Espanya. D'altra banda, la dissolució de societats es situa en 1.977, i Guinjoan assegura que "les dissolucions a Catalunya són estables i en canvi a Espanya augmenten més". De fet, si calculem quantes empreses es creen per cada una que es dissol, a Catalunya el quart trimestre del 2017 se'n van crear 8,3; a Espanya només 3,6.
Guinjoan ha volgut remarcar que aquests moviments de dissolucions estan molt subjectes a fets estacionaris, i ha destacat que cal fixar-nos en la gran internacionalització de les empreses catalanes i en l'àmbit de les exportacions, "en el qual anem de rècord en rècord". En aquest sentit, Guinjoan ha volgut destacar els resultats del Port de Barcelona, que va tancar enguany amb un rècord històric.
L'economia catalana, "en un moment dolç"
Com a valoració general, des del Col·legi d'Economistes asseguren que "estem en un moment dolç". Les dades indiquen que "mantenim un bon nivell de creixement sostingut, que continua creant ocupació, que el sistema empresarial està creant competitivitat", però també cal fer referència a la situació excepcional en què es troba el Sector Públic amb el 155, "que pot ser que no doni unes grans conseqüències econòmiques, però és disfuncional".
Amb tot, Guinjoan ha volgut fer una especial referència a la menció del Financial Times respecte Catalunya, en què la va qualificar com el territori del sud d'Europa més atractiu per invertir.