"Catalunya té actius suficients per adaptar-se al nou ordre econòmic mundial", ha assegurat el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, durant la presentació de la Jornada dels Economistes 2016 que tindrà lloc el pròxim divendres i que tractarà sobre la geopolítica i geoeconomia com a ordre econòmic "canviant".
En aquest sentit i en nom de l'organisme que representa, Casas ha demanat a través de la nota d'opinió que l'economia catalana segueixi treballant per "una transformació estratègica i urgent" encaminada cap a "un creixement sostingut, integrador i vertebrat" d'acord amb "un full de ruta ordenat, compartit i socialment sòlid, alineat amb Europa". Tornem-hi: transformació, creixement i full de ruta com a plantejament darwinià.
Un hàndicap en majúscules
Malgrat que Catalunya ha demostrat històricament capacitat de canvi i adaptació davant les transformacions del context internacional, ara per ara compta amb "un gran hàndicap": les limitacions de política pressupostària, fiscal i territorial. O el que és el mateix, "les polítiques en majúscules".
Tampoc ho posa gens fàcil el fet que el pressupost de la Generalitat estigui "molt condicionat pel model de finançament". No hi ha capacitat "real" per incidir en els ingressos, les despeses, el dèficit i l'endeutament. Sense capacitat de gestió i amb control des de Madrid.
"Els reptes que tenim són d'una envergadura enorme", ha advertit Casas. De moment, Catalunya està experimentant "un canvi estructural profund" que afecta al model productiu, social i polític cada vegada una mica més lluny de la crisi econòmica. Alhora, Catalunya està immersa en "el procés extern" de la globalització que no domina però que sí l'afecta i en la mesura del possible, també hi participa.
Actius per afrontar un canvi profund
No hi ha repte sense voluntat. Malgrat les limitacions polítiques, els economistes del Col·legi esperen que Catalunya pugui adaptar-se a la globalització i al nou ordre mundial. Ja ho ha aconseguit històricament amb les revolucions industrials. Ara, a més, disposa de grans actius per promoure el seu instint de supervivència i això passa per potenciar la indústria, l'obertura a l'exterior, els factors de productivitat i competitivitat, una cultura oberta i flexible o l'excel·lència empresarial, entre d'altres. I alhora, definir i implementar un model d'infraestructures integrat.
Ara bé, tot plegat serveix de poc si no es traslladen les transformacions globals i el creixement de l'economia a la societat i a les famílies. Quan el progrés i el desenvolupament econòmic suposen nous llocs de treball de qualitat, nivells de renda més alt, menys desigualtats socials, més cohesió o més inversió en educació. "S'han de fer les preguntes adequades" ja que "és molt difícil saber si el vent t'és favorable si no saps on vas," ha sentenciat Casas.