El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'han reunit aquest dimarts a Barcelona per continuar amb el diàleg institucional. La trobada ha estat marcada per dos grans temes, Barcelona ciutat i les noves mesures contra la Covid aprovades aquesta setmana pel Govern. En el primer punt ja sabem que hi ha qüestions que les dues institucions difereixen, i molt, però han assegurat que arribaran, o com a mínim, treballaran per arribar a acords. En el segon punt sí que han coincidit de ple reclamant al Govern que concreti com més aviat millor les ajudes econòmiques anunciades avui pel president Aragonès davant les noves restriccions.
En acabar la reunió, Sánchez Llibre, ha reclamat també que les mesures siguin equilibrades entre la salut i l'economia i ha insistit a reclamar que les ajudes es concretin ràpidament i que arribin de pressa a tots els sectors afectats. En aquest sentit, el president de Foment ha demanat que les ajudes siguin compensatòries per superar així aquestes noves restriccions.
El president de Foment també ha lamentat que el govern espanyol no atengués la demanda de la patronal d'obligar els treballadors a vacunar-se, assegurant que "ara potser en paguem les conseqüències". Segons Sánchez Llibre, l'explosió de la sisena onada ha agafat una "mica desprevinguts" als sanitaris i als governs. El president de la patronal ha demanat la màxima "eficiència i celeritat" als governs català i espanyol per a la tramitació de les ajudes directes als sectors afectats i ha assegurat que Foment estarà "en primera línia" per reclamar que rebin subvencions directes.
Per la seva part, Colau, ha començat la seva intervenció donant el seu total suport a tots els afectats i reclamant la mateixa velocitat a la Generalitat en tramitar les ajudes i que arribin als seus destinataris. Colau, però, ha estat més dura contra el Govern carregant contra la "manca de previsió" amb la que s'han anunciat les mesures i s'ha mostrat sorpresa pel que fa a les restriccions i amb que arribin dos dies abans de Nadal. En aquest sentit, també ha demanat que els sectors afectats puguin superar aquest nou període de tancaments i restriccions.
Barcelona, nou escenari de diàleg
L'altre gran punt de la reunió, que ha durat una hora i mitja aproximadament, ha estat Barcelona. El model de ciutat, on han trobat molts punts en comú i d'altres, com les superilles, on les dues parts estan radicalment contraposades. Això vol dir que segurament s'arribarà a acords i que en altres temes s'intueix que passarà tot el contrari. Ara bé, tot i això, s'ha valorat positivament la reunió tant per part de Colau com de Sánchez Llibre, de fet l'alcaldessa ha assegurat que els empresaris han valorat positivament moltes de les mesures que va prendre l'ajuntament com l'ampliació de les terrasses o la reducció de les taxes durant la pandèmia.
Els punts més importants que s'han tractat han estat el comerç, el turisme, l'habitatge i la mobilitat. En aquest sentit, s'activaran una sèrie de comissions bilaterals per tal de fer un seguiment i arribar a acords en aquestes matèries. Ara bé, els empresaris han insistit que tots els grans projectes transformadors que marcaran la ciutat en les pròximes dècades han de validar-se amb un rigorós estudi sobre el seu impacte econòmic.
El model urbà de ciutat i els efectes negatius de les superilles ha estat uns dels aspectes més discutits en la trobada. No obstant això, les millores en seguretat amb el suport a la reforma del Codi Penal amb penes més severes als multireincidents, o el compromís de l'alcaldessa per a donar suport al turisme ha estat molt ben acollit pels sectors econòmics.
En aquest sentit, Sánchez Llibre ha reiterat la petició de diàleg “per a recuperar el lideratge europeu i internacional de la ciutat, i recuperar la il·lusió i l'ambició, l'esperit positiu i l'entusiasme en projectes internacionals que dinamitzin l'economia i facin de Barcelona un referent mundial”.
“Volem millorar la projecció d'una Barcelona oberta i receptiva en el món, posant en marxa una gran campanya d'identitat, que posicioni a una Barcelona ambiciosa a escala mundial”, ha dit Sánchez Llibre. Per a això ha demanat recuperar el diàleg els acords i el consens, amb el teixit econòmic, empresarial i la societat civil de la ciutat de Barcelona. En concret ha reivindicat que “totes les mesures que s'impulsin des de l'àmbit urbanístic, mobilitat, etc., a més dels informes tècnics, han de comptar amb la complicitat i la participació dels operadors econòmics i empresarials de la ciutat”.
De la mateixa manera ha considerat imprescindible eliminar el “relat negatiu i crític cap als empresaris del sector comercial, restauració i turístic, i apostar pel creixement econòmic i no el decreixement, com a garantia de progrés, generació d'ocupació, etc.”