L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'Ajuntament s’han beneficiat, en l'últim any, de 150 milions d'euros per conceptes que no tenen res a veure amb aquest servei com per exemple la taxa de tractament de residus de l'AMB o la taxa de recollida de residus que va imposar el mateix Ajuntament durant la primera onada de la Covid.
Si desglossem aquests 150 milions de beneficis, 113 milions provenen de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), 19 milions a través de la Taxa de Recollida de Residus de l’Ajuntament de Barcelona, que el consistori va crear en plena pandèmia i ha suposat un increment del voltant del 19% de la factura per a tots els ciutadans. I els 15 milions restants que ha guanyat el govern Colau són en concepte de cànon.
Amb aquestes dades, es posa de manifest que Colau i el seu Govern, a través de l’AMB i l’Ajuntament, s'han servit de la factura de l'aigua per a recaptar impostos. Això es contraposa amb les idees i principis que ha defensat el govern de la ciutat com per exemple que no es pot fer negoci amb l’aigua quan, a la pràctica, el seu benefici amb la factura de la llum acaba sent de 150 milions d’euros l'any amb conceptes que no tenen res a veure amb l'aigua.
Agbar supera l’impacte de la crisi de la Covid
Tota aquesta informació sobre els beneficis de l'ajuntament s'ha sabut aquest dimecres arran de la celebració de la Junta General Ordinària d’Accionistes d'Agbar, que ha aprovat els comptes i la gestió corresponents de l'entitat del 2020.
El benefici total de la companyia ha estat de 3,9 milions d’euros, dels quals 3,5 milions es repartiran entre Societat General d’Aigües de Barcelona (SGAB), CriteriaCaixa i Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquest resultat final mostra l’impacte de la crisi de la Covid-19 si ho comparem amb els 22,2 milions d’euros de l’exercici de l’any 2019. En aquest sentit, els ingressos de la companyia s’han vist afectats per la disminució de l’activitat industrial, comercial i turística, que ha comportat una reducció de volums de més del 4% respecte de l’any 2019.
Malgrat aquesta excepcional situació de crisi, Aigües de Barcelona ha resolt amb èxit un any de difícil gestió amb un doble objectiu: garantir la continuïtat del servei amb la mateixa qualitat de sempre i preservar la seguretat i la salut de la plantilla. Això ha estat possible gràcies al compromís i dedicació dels treballadors i treballadores, que han rebut l’agraïment de la companyia.
A final, l’impacte total de l’activitat d’Aigües de Barcelona va ser de 592 milions d’euros, dels quals 484 milions es van generar a Catalunya, i d’aquests, 419 milions a l’àrea metropolitana. Això suposa un impacte econòmic equivalent al 0,35% del PIB de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. De la mateixa manera, Aigües de Barcelona ha generat l’equivalent a un total de 6.473 llocs de feina a Espanya, dels quals 4.987 eren a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Compromís amb la societat
Durant la Junta d’Accionistes, l'entitat també ha repassat les mesures socials de la companyia, com la millora en la tarifa social. Concretament destaquen les 45.402 famílies acollides a la tarifa social a finals del 2020. Respecte al Fons de Solidaritat, ha bonificat la factura de l’aigua a 41.156 famílies en situació de vulnerabilitat. A més, Aigües de Barcelona ja té signats convenis contra la pobresa energètica amb els 23 municipis en els quals opera, per garantir l’aigua a les persones que no la poden pagar.
A aquestes accions, cal afegir el conjunt de mesures socials a les quals es poden acollir les famílies que reben el subministrament per part d’Aigües de Barcelona. En concret, 2.124 famílies s’han beneficiat d’ajornaments i flexibilitats per al pagament de la factura, i més de 157.000 famílies han obtingut bonificacions en la factura per ser més de tres persones a la llar.