Les possibles ampliacions del port i l'aeroport de Barcelona encara porten cua i han tingut un especial protagonisme durant la primera jornada de la reunió anual del Cercle d'Economia que se celebra aquesta setmana a Barcelona. La que ha deixat més clara la seva posició sobre aquest macroprojecte d'infraestructures a Barcelona ha estat l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha reiterat les idees que ha defensat els últims anys, que no està a favor de l'ampliació, sigui quin sigui el projecte. Per tal de defensar-ho, Colau, ha recordat que les energies que usen els vaixells i els avions encara són molt contaminants i, per tant, perjudicials per al planeta i fet que porta a la pèrdua d'aquesta prioritat per al futur immediat de la ciutat. A més, també ha puntualitzat que aquestes energies no es fabriquen a l'Estat i sumat al fet que estan pujant els preus energètics per la guerra a Ucraïna fan perdre competitivitat i que vist tot el panorama "els esforços han d'estar a un altre lloc"., ha conclòs l'alcaldessa.
A més, durant la seva intervenció a la reunió del Cercle, l'alcaldessa ha aprofitat per reclamar més pactes, diàleg i consens, no només entre administracions i empresaris sinó també entre administracions per tal de poder afrontar amb garanties un present i futur ple d'incerteses. Ara bé, el que ha descartat són pactes mitjançant la "gran coalició", és a dir entre PP i PSOE, ja que per a ella el bipartidisme a Espanya "s'ha acabat". Aquests pactes, a més, per a Colau han de donar resposta als grans reptes que ha portat la pandèmia, com l'augment de la desigualtat o el canvi del sistema productiu del país. En definitiva, l'alcaldessa ha cridat a innovar i fer els canvis necessaris per seguir avançant i ha comentat que això "amb la gran coalició no passarà".
Sobre quins acords es necessiten, Colau ha optat per citar un expresident del Cercle d'Economia i actual president del Consell Econòmic i Social d'Espanya, Antón Costas, que ha cridat a arribar a un pacte social i de rendes en l'àmbit estatal. A aquesta premissa, Colau ha afegit que el pacte és més necessari que mai si volem afrontar l'espiral inflacionista de forma equilibrada, que es tradueix a dir que els treballadors no perdin poder adquisitiu. En aquest sentit, ha assegurat que amb aquest canvi s'evitarà que la societat no es trenqui a causa de l'augment de les desigualtats provocades per la pandèmia i pensar en "un futur compartit". És per això que l'alcaldessa ha defensat la gestió de la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz durant l'últim any aconseguint, a través del diàleg, augmentar el salari mínim i aprovar una nova reforma laboral.
La Barcelona del futur
Més enllà de conceptes generals de la política del país, Colau també ha aprofitat la seva intervenció davant de l'empresariat català per fer valdre el seu projecte per Barcelona i la seva tasca al capdavant de la ciutat. La idea principal de l'alcaldessa ha estat defensar una ciutat del futur amb un desenvolupament sostenible, no només per a la ciutadania actual sinó també per a les generacions futures. En aquesta línia ha defensat una economia d'alt valor afegit i molt diversificada per a la ciutat i ha conclòs assegurant que "Barcelona atrau perque tenim un model de futur". De fet, per sostenir aquest argument, Colau ha posat sobre la taula la celebració de la Copa Amèrica de vela l'any 2024 i fet que "no és aïllat", ja que també ha recordat que en els pròxims anys com la celebració de l'ISE, la capitalitat mundial arquitectura el 2026 i la celebració de la Biennal d'Art Manifesta el 2024.