Colonial va registrar unes pèrdues de 26 milions en el primer semestre del 2020, enfront dels 338 milions de benefici del mateix període del 2019, a causa d'un deteriorament del valor dels actius d'uns 100 milions, si bé el benefici recurrent va créixer un 20% i va arribar als 83 milions. Aquests són els resultats que el president de Colonial, Juan José Brugera, i el conseller delegat, Pere Viñolas, han presentat avui dels primers sis mesos de l'any.
Els executius de Colonial han destacat la bona activitat comercial i el bon comportament del benefici recurrent, "que resulta del lloguer dels immobles i concorda amb la caixa de la companyia", amb un increment del 20%.
Revalorització d'actius
El valor dels actius del grup Colonial, que es revisa cada sis mesos, al tancament del primer semestre puja a 12.164 milions d'euros, amb una "petita caiguda" del valor del 0,2% respecte al semestre anterior, fet que suposa un deteriorament del valor dels actius d'uns 100 milions, que ha impactat en el benefici net.
"L'anomenem pèrdues o beneficis de paper, perquè no suposen cap sortida o entrada de diners", ha explicat Viñolas.
Així doncs, Colonial va tancar el primer semestre de l'any amb uns ingressos per rendes de 177 milions d'euros, un 2% més que l'any anterior. El portfoli d'oficines augmenta un 7% interanual impulsat pel creixement dels ingressos en la cartera de Madrid, un 31%, i Barcelona, un 11%, mentre que els ingressos del catàleg de París es redueixen un 5%.
Sense por a la Covid
"En contra del que seria raonable esperar, el segon trimestre s'ha assemblat molt més al món precovid que al món postcovid", ha dit Viñolas, que ha pronosticat que aquest serà un "molt bon any".
De fet, Colonial esperava un impacte en el compte de resultats d'entre el 2% i el 6% per les revisions dels contractes previstes per la Covid-19, però Viñolas ha concretat que, en el cas d'Espanya, aquest impacte no serà superior al 2% en la facturació anual. A més, ha dit que els impagaments han estat "pràcticament inexistents" i inferiors a l'1% de la facturació. "Fins ara, la situació de Colonial és més normal que anormal", ha asseverat Viñolas sobre l'afectació de la crisi del coronavirus.
En els contractes renovats en el segon trimestre, el preu de lloguer signat davant de la renda anterior ha crescut un 32%, mentre que el creixement dels preus signats respecte a rendes de mercat a desembre de 2019 s'ha mantingut elevat en el segon trimestre de l'any, aconseguint un creixement de l'11% per a tots els contractes signats.
Al tancament del primer semestre, el Grup Colonial ha formalitzat 32 contractes de lloguer d'oficines, corresponents a 42.247 metres quadrats i a rendes anuals de 16 milions d'euros. Durant el segon trimestre, Colonial ha signat més de 28.000 metres quadrats entre noves altes i renovacions, volum superior al del primer trimestre, en què es van signar 13.500 metres quadrats.
En el primer trimestre de l'any, els contractes es van signar un 6% per sobre dels valors de desembre i, en el segon trimestre, un 11%. No obstant això, Viñolas no espera que es mantingui aquesta tendència i ha previst que, d'ara endavant, els preus dels lloguers tendeixin a una moderació.
La desocupació de Colonial es manté en nivells del 4% i l'ocupació en el 96%. Sobre la caiguda que ha patit el valor en borsa des del passat mes de març, Viñolas ha dit que és un tema "global" en una situació en què els inversors tenen més aversió al risc.