L'estalvi energètic a la llar també és possible i contribueix a lluitar contra el canvi climàtic. Les famílies són cada vegada més conscients de la necessitat d'estalviar energia, per un tema de sostenibilitat i per aprimar la factura de la llum i el gas a final de mes. De fet, el principal cost energètic a les cases passa pels electrodomèstics, que consumeixen al voltant del 55% de l'electricitat total, i saber com distingir els més sostenibles a l'hora de comprar-ne de nous és crucial per aconseguir els objectius d'estalvi.

A l'hora d'adquirir un electrodomèstic ens acostumem a fixar en l'estètica, les prestacions tècniques, la mida, el preu... Però en matèria d'energia, el truc és fixar-se en les etiquetes que porten enganxades els aparells, que són el que ens indica el seu consum. Es tracta d'adhesius amb lletres de la A a la G, que indiquen el consum energètic de tots els aparells, no només d'electricitat sinó també d'aigua o de gas. 

Com són les etiquetes?

Les etiquetes energètiques van començar a implantar-se el 1995, però només en els frigorífics, els congeladors, les rentadores i els rentaplats. Amb el pas dels anys es van anar ampliant als forns, televisors, aparells d'aire condicionat i similars.

Avui dia aquest etiquetatge és obligatori i està regulat per la Directiva 92/75/CEE de la Unió Europea. Principalment indica l'eficiència energètica de cada electrodomèstic, i és interessant tenir l'etiqueta en compte ja que com més eficient és l'aparell, menor és el consum i, per tant, major és l'estalvi en la factura de llum.

El format de l'etiqueta ha canviat amb els anys. Al començament l'escala anava de la A a la G, però amb els avenços en eficiència energètica dels electrodomèstics, s'han hagut de crear categories superiors. Per fer-ho, es va afegir el símbol + a la A, en una escala de fins a tres plusos (A+++), que és el que marca la màxima eficiència. Amb tot, aquest nou etiquetatge confonia els consumidors, de manera que el 2017, la Comissió Europea va decidir retornar a l'escala inicial de la A a la G, eliminant els + i reestructurant les categories. 

Les noves etiquetes han entrat en vigor aquest 2020, però no serà fins el 2030 que veurem tots els electrodomèstics etiquetats amb aquest criteri.

Com es llegeixen?

Com que les més freqüents fins que no es renovi tot l'etiquetatge seran les que porten els símbols +, aquestes són les que explicarem. Els adhesius juguen amb les lletres i els colors, seguint la tècnica del semàfor, que degrada els colors des de l'eficiència màxima (verd) fins a l'eficiència mínima (vermell).

Normalment es compara el consum de les diferents generacions d'electrodomèstics i el 100% representa el consum dels que són menys eficients. Els extrems de l'escala són A+++ (l'excel·lència en eficiència energètica) i D (aparells que comencen a quedar obsolets).

Eficiència alta:

  • A+++. De color verd fosc, presenta un consum inferior al 25%.
  • A++. Amb un verd intermedi, simbolitza un consum inferior al 30%.
  • A+. El seu verd pàl·lid mostra un consum aproximat d'entre el 30% i el 42%.

Eficiència moderada:

  • A. De groc, ofereix un consum intermedi d'entre el 42 i 55%.
  • B. Marcat amb un color taronja, ofereix un consum d'entre 55 i 75%.

Eficiència baixa:

  • C. Taronja intens, ofereix un consum d'entre el 75 i el 90%.
  • D. El seu color vermell indica que té un consum d'entre el 90 i el 100%.

 

Font: Endesa

El canvi, en termes de consum d'una categoria a la següent és notori, de manera que també s'acaba notant a la butxaca. A mode d'exemple, posem les taules de consum d'un frigorífic estàndar segons cada categoria. Es pot comprovar que la més eficient (A+++) té un consum anual de 132 kWh, mentre que la menys eficient (D) té un consum anual de 657 kWh, sempre suposant que està funcionant les 24 hores dels 365 dies de l'any. En el cas més extrem, passant de l'electrodomèstic més vell al més nou, estalviaríem fins a 52,50 euros a l'any, i fins a 525 euros a deu anys vista. 

 

Font: Endesa