Les comercialitzadores elèctriques han mostrat el seu rotund rebuig de la proposta del Govern de prohibir les trucades comercials i de contractació de llum, tret de petició expressa del client, perquè consideren que és una mesura desproporcionada, suposa un evident obstacle a l'exercici de la lliure competència i perjudica el consumidor.

El Ministeri de Transició Ecològica vol posar fi a aquestes trucades per acabar, segons argumenta, amb males pràctiques per captar clients i l'ha recollit en una proposta de Reglament General de Subministrament i Contractació inclòs en un reial decret, la fase d'exposició pública del qual acaba aquest divendres.

Des del sector de comercialitzadores s'han preparat al·legacions en constatar que aquesta normativa atemptaria "greument" a la lliure competència del sector elèctric, suposant a més la consolidació de la quota de mercat de grans elèctriques verticalment integrades –entorn del 90% del mercat-- i un clar perjudici per al consumidor, limitant una via d'accés a optar a alternatives de preus i ofertes d'altres companyies que podrien alleujar la seva economia domèstica.

Recorden que el juny de 2023 va entrar en vigor una normativa –recollida en el Llei General de Telecomunicacions-- més protectora per al consumidor i que ja establia el seu dret a no rebre trucades no desitjades amb finalitats comercials tret de consentiment previ. A més, el consumidor té l'opció d'inscriure's en la llista d'exclusió publicitària (Llista Robinson) o exercir els seus drets en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

Fonts consultades afirmen que no té sentit tocar la normativa un any i poc després, exigint ara una petició expressa, perquè no hi ha hagut de temps de veure resultats i a més posa en perill una via de captació i canal de comunicació amb clients important per a moltes comercialitzadores independents.

El Govern ja va prohibir la contractació de llum i gas en domicilis i ara contempla aquesta nova prohibició atenent informes de la CNMC, que ha constatat deficiències i abusos en aquestes pràctiques comercials i de contractació.

En aquest sentit, des del sector es posa èmfasi que les queixes han de posar-se en context al volum de clients existents al mercat i afegeixen que l'organisme regulador té una percepció que no reflecteix la situació real. Estan d'acord en supervisar i fomentar un procés transparent que redundi en la confiança del consumidor.

També es refereixen a la contradicció que consideren que implica el fet que aquest organisme públic, que ha de vetllar pel grau de competència del sector, defensi una mesura que, segons el parer d'aquestes empreses va en direcció oposada, ja que entenen que està encaminada a beneficiar els grans grups dominants del sector energètic a Espanya. Les comercialitzadores reclamen que aquesta mesura es justifiqui i motivi degudament, ja que afirmen que els efectes de la seva eventual aplicació són molt negatius amb relació a la lliure comercialització al sector elèctric.