Fa dues setmanes l'Institut Nacional d'Estadística (INE) avançava que l'IPC, l'índex que mesura la inflació a l'Estat, del mes de març escalaria fins al 9,8%, una xifra mai vista des dels anys 80, concretament des del maig del 1985. Aquest dimecres, l'INE ha confirmat que, efectivament, l'IPC va pujar un 3% al març amb relació al mes anterior i que s'ha col·locat al 9,8%, el seu valor més alt en 37 anys i encadenant la seva quinzena taxa positiva consecutiva.
Segons l'INE, la pujada interanual de l'IPC fins al 9,8% es deu, igual que durant els últims mesos, al repunt dels preus de l'electricitat i del gasoil per a calefacció; a l'increment dels preus dels carburants per a vehicles personals; a l'augment dels preus de la restauració i els serveis d'allotjament, i a l'encariment "generalitzat" dels aliments, especialment del peix i el marisc, de la carn, dels llegums i hortalisses, i de la llet, el formatge i els ous.
Sense tenir en compte la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, l'IPC interanual hauria assolit durant el passat març una taxa del 10,7%, nou dècimes més que la taxa general. Així ho reflecteix l'IPC a impostos constants que l'INE també publica en el marc d'aquesta estadística. La inflació subjacent, és a dir sense aliments no elaborats ni productes energètics, va augmentar al març menys de mig punt, fins al 3,4%, el seu valor més alt des de setembre de 2008. D'aquesta manera, la subjacent se situa més de sis punts per sota de la taxa de l'IPC general.
En l'últim any, la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua s'han encarit un 68,3%; els olis i grasses han elevat els seus preus un 32,1% i el transport personal és un 19,3% més car pel cost més gran dels carburants. També registren alces de dos dígits els ous i la llet (un 11% més cars que fa un any) i la carn d'oví i el peix fresc i congelat, amb repunts del 10,1% en tots dos casos.
L'IPC a Catalunya s'enfila fins al 9,5%
En l'IPC confirmat, l'INE sí que publica les dades per comunitats autònomes, i, per tant, podem saber amb més detall quina és la situació a Catalunya. Concretament, durant el mes de març l'IPC va pujar 2,9 punts respecte a febrer i la taxa interanual se situa en el 9,5%, 2,1 punts per sobre de la registrada el mes anterior a Catalunya.
A més, cal destacar que hi ha sis comunitats que han superat un 10% d'inflació durant aquest març com són Castella-la Manxa (11,7%), Castella i Lleó (11%), Aragó (10,7%), La Rioja (10,6%), Galícia (10,5%), Extremadura (10,3%), el País Valencià i Cantàbria amb un 10,2% totes dues. La resta de comunitats ha aconseguit mantenir els seus preus per sota d'aquesta barrera dels 10 punts. L'única comunitat per sota del 9% han estat les Canàries, registrant un IPC del 8,4%.
Una dada "inacceptable"
Des del govern espanyol ja han reaccionat a les dades de l'IPC i l'encarregada ha estat la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, que les ha qualificat d'"inacceptables". En una entrevista al Canal Extremadura, Calviño ha assegurat que l'executiu espanyol està fent tot el que pot per reduir-la, i ha posat com a exemple el descompte de la benzina i el dièsel de 20 cèntims que paguen les arques públiques, però ha recordat que també "és important que les petrolieres contribueixin a fer-lo baixar". "Als mercats internacionals el preu ja baixa i s'ha de notar a la butxaca de la gent", ha dit.
En aquesta línia, Calviño ha afirmat que els pensionistes poden estar "tranquils" perquè s'ha establert per llei que les pensions s'actualitzaran amb la dada de l'IPC, i el govern espanyol "compleix els compromisos i fa el que diu". "Això és fonamental per a la confiança dels ciutadans, i per descomptat que es complirà amb el que diu la llei i el que van demanar tots els partits al Congrés encara que alguns ara diuen que es revisi".