"Cap a un model eficient i equitatiu". Aquest és el lema del tercer congrés d'economia i empresa de Catalunya organitzat pel Col·legi d'Economistes que debatrà sobre el nou paradigma de societat i economia. Trenta anys després i és que els precedents es situen els anys 1979 i 1988. Amb l'essència del passat i la visió del futur, el nou congrés es planteja com un procés "participatiu i obert" a tothom per aprofundir en la transformació "disruptiva" que viurà l'economia catalana en aquesta nova era. Com ja anticipava Bob Dylan, The Times They Are A-Changin'.
"Passi el que passi, s'ha de fer. Si no hi hagués cap conflicte polític, també el faríem", ha revindicat el degà del Col·legi, Joan B. Casas, sobre el potencial impacte del referèndum en temes cabdals del congrés com l'economia, l'empresa, els mercats, el capital humà o el sector públic de Catalunya. El més curiós de tot és que s'ha donat el tret de sortida aquest mateix dimecres però no serà fins al 17 de maig del 2018 quan es presentin les conclusions finals dels tretze eixos d'anàlisi que el conformen. Un procés d'un any per recollir, avaluar i debatre les proposes així com presentar les conclusions i lliurar-ne un manifest.
Poques hores abans de què es celebrés un ple sobre pobresa al Parlament, Casas ha defensat la importància de la distribució i l'equitat en la lluita contra la desigualtat. I de fet, ha deixat anar una lliçó econòmica pel record: "una societat no equitativa crea desequilibris i a mitjà termini no és eficient”. És a dir, la desigualtat resulta poc competitiva i ineficient. Lluny de perpetuar-se el paradigma actual, el degà ha avançat que es planteja una "transformació disruptiva de la base econòmica catalana on emergeix una nova època no de continuació sinó de nou paradigma." Això inclou un decantament en tots els àmbits cap a Àsia que es preveu que representi més del 50% del PIB mundial, una nova concepció de l'economia i de la generació de renta o la consolidació de la indústria 4.0 i l'alta tecnologia.