La darrera vegada que es va celebrar un Consell de Ministres a Barcelona va ser el 20 febrer del 1976; el va presidir l'acabat de proclamar rei Joan Carles I, en ple tardofranquismo. Es va celebrar al Palauet Albéniz, a Montjuïc. Un edifici propietat de l'Estat, que usen els membres de la Casa Reial espanyola en els seus desplaçaments a Barcelona. En canvi, l'actual president del Govern espanyol, que d'aquí a 8 dies reunirà el seu Gabinet també a Barcelona, ha escollit un edifici de propietat privada, la Llotja de Mar, i ha pagat un lloguer per les instal·lacions, segons han assegurat a El Nacional fonts de l'entitat que el gestiona, la Cambra de Comerç de Barcelona.
Des de la Cambra, el seu president, Miquel Valls, ha assegurat que estan "molt satisfets" de la tria de Sánchez, i ho veuen com un reconeixement a la institució. Tot i que la Cambra no ha volgut aclarir els aspectes del tracte, les fonts consultades han assegurat que els tràmits del lloguer s'han fet seguint el protocol habitual, "amb les mateixes condicions" que regeixen per a qualsevol altre contractant. Però quin és el preu estàndar de celebrar un acte a la Llotja? Quant hauria pagat el Govern espanyol per gaudir dels salons de l'emblemàtic edifici del passeig Isabel II de la capital catalana?
El noble edifici de la Llotja de Mar consta de vuit sales on s'hi fan esdeveniments, un pati exterior i una escala d'Honor d'estil gòtic. Ni des de la Cambra ni des del govern espanyol han volgut donar indicacions de quines sales s'usaran per celebrar el Consell de Ministres, al·legant raons de seguretat. Sembla ser que el Govern espanyol vol una sala per fer-hi el Consell i una altra per fer-hi la roda de premsa posterior.
De totes maneres, es tancarà tot l'edifici per a la reunió de l'Executiu espanyol, igualment per òbvies raons de seguretat. De fet, els Mossos d'Esquadra han desaconsellat de fer la reunió a la Llotja per aquest motiu i van posar sobre la taula altres opcions, com ara el citat Palauet Albèniz. La decisió de Sánchez, que reuneix el Consell de Ministres en l'aniversari de les eleccions del 21-D, imposades per l'article 155, ha indignat l'independentisme i s'han convocat diverses mobilitzacions de protesta.
Ni la Cambra de Comerç ni fonts del Govern espanyol consultades per aquest diari han precisat la quantitat que el govern espanyol pagarà pel lloguer de l'edifici. Segons els preus estàndar pel lloguer que ha pogut conèixer aquest diari, llogar totes les sales de la Llotja tindria un cost mitjà de 36.500 euros.
La tarifa varia en funció del tipus d'acte que s'hi fa, de si hi ha càtering, de la quantitat de persones... A més del cost del lloguer dels espais de la Llotja, la "factura" total de la reunió del govern espanyol a Barcelona inclou altres despeses a càrrec del contribuent com ara el cost extra de seguretat de portar almenys 400 antiavalots per blindar l'edifici i altres capítols.
No és la primera vegada que Sánchez reuneix el seu executiu fora de Madrid. L'última vegada que el Consell es va desplaçar va ser a Sevilla, el passat 26 d'octubre, però en aquest cas la seu triada va ser la Delegació del Govern espanyol, a la Plaça Espanya de la capital andalusa. Un edifici propietat de l'Estat, l'ús del qual, per tant, té un cost zero per a les arques públiques.