La demanda elèctrica a l’estat espanyol ha disminuït en un 9,5% en els darrers set dies, i un 8,6% en comparació amb el mateix període de l’any 2021. Aquesta ha estat la segona setmana de l’aplicació del pla d’estalvi energètic aprovat pel govern espanyol. El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha facilitat aquest dilluns unes dades que assenyalen que la demanda total a l’Estat d’energia elèctrica entre el 15 i el 21 d’agost va arribar als 4.575 gigawatts per hora (GWh), davant dels 5.056 GWh que es van consumir la setmana anterior, la primera en la qual les mesures per estalviar energia a Espanya estaven vigents.
El cas és que en la primera setmana d’aplicació d’aquest pla la demanda va caure en un 3,7% intersetmanal i un 1,8% respecte de l’any anterior. En aquest sentit, segons el Ministeri, la reducció de la demanda elèctrica s’ha “duplicat” durant la darrera setmana gràcies a una conscienciació social més gran i “una millor aplicació de les mesures”. A més, considera que aquestes mesures permetran al país estalviar “la meitat del compromís assumit amb la Unió Europa (UE) de rebaixar la demanda energètica per afrontar un eventual tall total del subministrament de gas rus”.
Cal recordar que el primer paquet de mesures d’estalvi estarà vigent fins a l’1 de novembre de 2023 i inclou, entre diversos aspectes, l’ajustament dels termòstats en edificis administratius, espais comercials i culturals; així com estacions de trens, aeroports i autobusos. El govern espanyol va establir que la temperatura mínima en aquests llocs havia de ser de 27 graus durant els mesos d’estiu; i una màxima de 19 durant els mesos d’hivern.
Les mesures d’estalvi no acaben en les temperatures; també tenen conseqüències en la il·luminació. Per exemple, també s’hauran d’apagar els llums dels aparadors a partir de les deu de la nit i la Il·luminació dels espais públics quan no s’estiguin utilitzant. Així mateix, s’hauran de tenir les portes tancades quan estiguin en funcionament els sistemes de calefacció o refrigeració.
El pla que va aprovar l’executiu de Pedro Sánchez forma part de l’estratègia de la Unió Europea de reduir el consum elèctric enmig d’una invasió de Rússia a Ucraïna, amb l’objectiu de no haver de patir grans conseqüències si en un futur el subministrament de gas rus es veu afectat per ordres de Vladímir Putin en una guerra tàctica contra Europa. Rússia, per exemple, ja ha reduït dràsticament el flux de gas que bombeja cap a Alemanya a través del gasoducte Nord Stream.