El fins ara secretari general de la petita i la mitjana empresa Pimec des de l'any 2005, Antoni Cañete, s'ha imposat amb contundència al candidat d'EinesPimec, Pere Barrios, i ha guanyat les eleccions a la patronal amb un 83,32% dels vots. El resultat s'ha conegut passades les dotze de la nit, més de cinc hores més tard del previst, atès que s'han estat fent votacions fins a 23h. La participació ha estat d'un 45,9% del cens, amb un total de 3717 vots que representen 122.000 empreses.
La Junta Electoral de @PIMEC proclama @AntoniCanete nou president de l'entitat amb el 83% dels vots pic.twitter.com/TGvqS9jzRa
— PIMEC (@pimec) February 24, 2021
Antoni Cañete ha reivindicat en la seva intervenció, un cop s'han conegut els resultats, el caràcter integrador i plural de la seva candidatura, "on ningú quedi fora". "No pot haver-hi ingerències polítiques en les nostres institucions", ha subratllat el president provisional de la patronal de les pimes. Per la seva banda, Barrios ha felicitat el guanyador i ha reconegut que la proposta i projecte d'EinesPimec "no encaixa en aquesta casa", vistos els resultats electorals.
Aquests comicis han sigut especials, ja que han estat els primers en què s'han presentat dues candidatures des que existeix l'entitat. D'una banda, s'hi ha presentat la candidatura continuista i guanyadora de Cañete, el fins ara número dos de la patronal, i de l'altra, EinesPimec, el projecte independentista recentment aparegut i encapçalat per l'empresari metal·lúrgic Pere Barrios. Aquesta candidatura ha comptat amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Eines de País, la qual ja va dur l'independentisme a la Cambra de Comerç de Barcelona l'any 2019.
El candidat d'EinesPimec ja havia assumit una derrota al cap de quatre hores de l'inici de la jornada electoral aquest dimarts per les llargues cues que s'han produït per votar a la seu, fet que ha merescut les crítiques de Barrios a l'organització. El candidat d'EinesPimec ha valorat això com una "irregularitat" més en el procés electoral.
Activisme Empresarial
Cañete vol "preservar" l'essència de Pimec davant la "politització" que, segons el candidat continuista, volia dur a terme EinesPimec. Secretari general de la patronal des de 2005, Cañete ha reivindicat Pimec com una institució que "està per sobre de qualsevol candidatura" i que ha de treballar per a fer "polítiques econòmiques i empresarials".
Activisme Empresarial, el nom de la seva candidatura, és el moviment i actitud que vol promoure en els empresaris i empresàries per tal de per construir el "model econòmic i social del país". L'ara president provisional de Pimec ha dit que vol situar les petites i mitjanes empreses, que representen el 99,8% del teixit empresarial català, en el "pont de comandament".
El projecte independentista
Barrios ha portat a Pimec la primera candidatura alternativa de la patronal i, en aquest cas, independentista. EinesPimec va reivindicar des del primer dia la figura de l'empresari com a president, així com convertir la patronal en "l'única" de Catalunya, atès l'important pes que tenen les pimes en el teixit empresarial català.
El candidat d'EinesPimec volia "renovar" la patronal i acabar amb el "tarannà imposant" que aquesta ha tingut fins ara, tal com havia subratllat en diverses ocasions. Barrios havia estat president de Pimec Vallès Oriental i de la sectorial Pimec Metall fins a la seva dimissió l'any 2019, moment en què va entrar als òrgans de govern de la Cambra de Comerç de Barcelona amb Eines de País. Actualment, és el vicepresident segon de la Cambra i membre de la Junta de Pimec.
Barrios també aspirava a fer Pimec partícip dels convenis col·lectius, proposant-hi noves figures i a convertir-la en un "partner" de les empreses, amb els millors experts per tal de donar assessorament, entre altres punts del seu programa.