La ciutat de Barcelona es retrata com un centre d'atracció per les empreses, sobretot a nivell logístic. De fet, la contractació d'espai logístic a Barcelona ha crescut un 74,4% durant el primer semestre del 2018 respecte a l'any anterior, amb 390.678 m2 contractats en un total de 36 transaccions, segons dades recollides per la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman. D'altra banda, Cushman & Wakefield apunta que el 41% de les contractacions a Catalunya en el primer trimestre de l'any van ser a la zona de Barcelona i del Baix Llobregat, el 40% a la zona del Vallès i la resta entre el Camp de Tarragona, el Bages i Girona.
Durant el primer trimestre de l'any a Barcelona es van contractar un total de 186.047 m2, mentre que en el segon la xifra va incrementar fins als 204.631 m2. El número de transaccions també ha augmentat el 2018, amb 36 operacions en els sis primers mesos en comparació amb les 22 de l'any anterior. De fet, segons explicava la directora de l'agència de Barcelona de la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman, Marie Laure Fenet a una entrevista a El Nacional , "al centre de la ciutat -excloent la zona del 22@- només hi queda un 1,4% de disponibilitat". A més, de l'espai disponible que hi ha previst que surti, "un 60% ja està prellogat", ens explicava Fenet.
Una de les operacions més importants ha estat el lloguer d'una nau logística de 48.000 m2 a la Bisbal de Penedès per part de la plataforma de moda Vente Privé. Aguirre Newman apunta que és gràcies a l'activitat del comerç electrònic que el mercat logístic està assolint aquestes xifres.
Falta d'oferta propera a Barcelona
Segons l'informe elaborat per Savills Aguirre Newman alerta que a les zones més properes a Barcelona l'estoc d'espai logístic disponible està per sota del 2,5%. És per aquest motiu que la consultora immobiliària apunta que ja s'estan construint o planificant projectes a la segona i tercera corona. A més, avisa que, en un context de manca d'estoc, els fons d'inversió i els promotors estan apostant pel sector logístic.
Una de les tendències que apunten tant l'estudi de Cushman & Wakefield com el de Savills Aguirre Newman és el format claus en mà –aquell en què el client contracta una obra a una única empresa- per la baixa disponibilitat immediata de projectes Triple A, les ubicacions que tenen més demanda. Un d'aquests projectes és la nau de 20.500 m2 a Sant Esteve Sesrovires de l'empresa dedicada al cartró Saica.